Europa League: Finaldagen är kommen!

16/05/18

Så är det då hög tid att urskilja en vinnare av Europa League. Ska det bli Rudi Garcias Marseille som får lyfta bucklan eller ska det bli Diego Simeones Atletico Madrid som drar det längsta strået?

Toto2 odds bonus logo

Marseille kan ta sin första Europa-titel på 25 år

Dagens ”hemmalag” Marseille (matchen spelas i Lyon, drygt 30 mil ifrån Marseille) har genomfört en bra säsong och har verkligen rest sig från de tuffa tiderna som det tidiga 2000-talet inneburit för klubben. Rudi Garcias manskap ligger med en match kvar av Ligue 1 på en fjärde plats, tre poäng upp till Monaco på andraplatsen. De har kvar att möta Amiens på hemmaplan den kommande helgen och behöver vinna den matchen med god marginal, samtidigt som både Monaco och Lyon förlorar sina respektive matcher för att nå Champions League-platsen. Men skulle de vinna dagens final mot Atletico Madrid kan de med gott samvete strunta i den sista ligamatchen eftersom de i så fall får en biljett till just Champions League.

Detta är den första finalen i Europaspelet för klubben sedan säsongen 2003/04, då de tog sig till finalen i dåvarande UEFA-cupen och senast Marseille vann en cup ute i Europa var 1993, så suget efter en titel har byggts upp under en tid. Marseille har slagit ut Salzburg, RB Leipzig, Athletic Bilbao och Sporting Braga på vägen till dagens final mot Atletico Madrid, så man kan lugnt påstå att de förtjänat sin plats.

Marseille kan få klara sig utan mittbacken Rolando och strikern Kostas Mitroglu, som båda dras med skavanker.

Simeone får följa finalen från läktaren

Diego Simeone har blivit van vid att nå framgångar i det mer prestigefyllda Champions League de senaste åren, då han lett Atletico Madrid till två finaler i den turneringen de fem senaste åren. Väl där har det dock inte blivit några segrar, utan istället får den argentinske huvudtränaren hoppas på att hans lag kan vinna sin första Europa League-titel sedan 2012. Dock får han fira på läktaren eftersom han drog på sig en avstängning i första semifinalmötet med Arsenal, vilket resulterade i att han fick stå över returmötet, plus att han inte får coacha sitt lag i finalen. Istället blir det assisterande tränaren German Burgos som får stå i rampljuset.

Detta är även en ypperlig chans för Atletico att revanschera sig något för det tunga uttåget ur Champions League-gruppspelet i höstas. Laget hamnade där på en tredje plats efter Roma och Chelsea, men sedan dess har det gått bättre. På vägen till finalen har de slagit ut FC Köpenhamn, Lokomotiv Moskva, Sporting Lissabon och nu senast Arsenal i semifinalen.

Hans lag ligger på andra plats i spanska La Liga med en omgång kvar att spela. De har tre poängs försprång ner till lokalrivalerna Real Madrid och behöver därför bara ta en pinne hemma mot Eibar i helgen för att säkra andraplatsen bakom seriesuveränerna Barcelona, vilket tillsammans med en Europa League-titel hade varit en fin säsong att summera.

Atletico saknar Vitolo ikväll, i övrigt ser det ut som om truppen är intakt.

Hämta bonus hos Toto2

Marseille har bara vunnit en match av nio möjliga bortamatcher i Europa League. Även om finalen spelas på neutral mark i Lyon kan detta innebära problem för laget. Dessutom har laget misslyckats med att göra mål på ordinarie tid i fem av sju bortamatcher i turneringen.

De kan alltså få det tufft att få hål på ett defensivt väldigt skickligt Atletico Madrid. Spanjorerna har bara släppt in tre mål på de åtta matcher de spelat i Europa League hittills och har hållt nollan i fem av dessa. Med tanke på den kollektiva styrka Atletico visat upp under hela turneringen anser vi att de är klara favoriter att kamma hem titeln ikväll.

Med detta i åtanke rekommenderar vi därför spel på att Atletico Madrid vinner finalen till odds 2.05 hos Toto2. Alla nya medlemmar hos Toto2 får dessutom en välkosmtbonus på 100 % upp till 500 kronor.