Hett Göteborgsderby i Superettan

11/05/17

Ikväll är det dags för Sveriges äldsta derby, “originalderbyt”, Örgryte – Gais på Gamla Ullevi. Två klassiska lag med ambitioner om att återigen ta sig in i svensk fotbolls finrum. Räkna med storpublik och två taggade kortsidor!

ÖIS: Elmander i fokus

Johan Elmander är tillbaka i klubben han slog igenom för 17 år sen. Superettans överlägset mest meriterande spelare har en gedigen karriär bakom sig med bland annat 85 landskamper, spel i Premier League och SM-guld med Djurgården 2002.

Derbyn är han mer än van vid, när han spelade för Galatasaray var det ofta över 50 000 åskådare mot Fenerbache. Riktigt samma inramning blir det inte idag, men i skrivande stund är över 10 000 biljetter är sålda vilket borgar för en fin publiksiffra med Superettan-mått mätt.

I Elmander har ÖIS fått in en riktig pådrivare och en vinnare. Han må ha varit utskrattad under sin tid i Bröndby och i slutet på landslaget, men i Superettan håller han fortfarande hög klass. Det är Elmander som ska göra det framåt för ÖIS, tillsammans William Atashkadeh och den förre guldhjälten i AIK, Martin Mutumba.

För fansen är det här givetvis årets match, inte minst med tanke på att ÖIS inte har besegrat GAIS sedan återkomsten i Superettan.

GAIS: D-Rex har vaknat

2010 gjorde Dardan Rexhepi premiär för Malmö FF i Allsvenskan mot rivalerna Helsingborg, matchen slutade 2-0 till MFF och Rexhepi smällde in det avgörande målet. Segern blev en nyckel till SM-guldet som bärgades samma säsong. Rexhepi fick smeknamnet “D-Rex” och blev en stor favorit bland supportrarna. Förväntningarna var stora på supertalangen, men han fick det aldrig att stämma i MFF. Efter totalt 63 matcher och 4 mål lämnade han för BP 2013. Inte heller där blev det någon jättesuccé och sejouren blev bara ettårig. Därefter följde spel i BK Häcken två säsonger innan han skrev på för GAIS förra säsongen.

I Gais har det gått bättre och nu verkar det som att han har vaknat till liv på riktigt. Laget har två raka segrar och “D-Rex” har stått för tre av målen. Kanske börjar han äntligen nå upp till den stora potential som finns. Han vet i alla fall hur det är att spela derbyn, och hur det är att vinna dem.

Tips

Inget av lagen har några större skadebekymmer, GAIS har full trupp och ÖIS saknar bara tre avbytare, Dardan Mustafa, Andreas Berndtsson och Tommie Vejlovic.

ÖIS-Gais brukar bli målsnåla matcher. Ser man till de sex senaste matcherna mellan lagen har maximalt blivit två mål. Förra årets möten slutade båda mållöst. Utgångstipset nummer ett är alltså under 2.5 mål. 

Utgångstipset nummer två är kryss. Båda lagen har skrapat ihop sex poäng hittills och känns jämnstarka. De tre senaste derbyna har slutat 0-0, 0-0 och 1-1. Kryss och derbyn brukar generellt vara ett säkert tips.

  • Under 2.5 mål – 1.83@Folkeautomaten
  • X – 3.25@Folkeautomaten

folkeautomaten-casino