Målkalas att vänta i Lyon-Roma

09/03/17

Det är dags för ytterligare en högintressant drabbning i Europa League! 21:05 ställs Lyon mot Roma i den första åttondelen. Och det kommer av allt att döma bli en målrik sådan.

Ett hemmalag i hysterisk målform

Hemmalaget Lyon ligger förvisso “bara” på en fjärdeplats i ligan, en bit efter trion Monaco, PSG och uppstickarlaget Nice. Men man har på senaste tiden kommit in i ett rejält målstim. Hela 26 (!) mål har de mäktat med på de senaste sju matcherna. Det är ett häpnadsväckande facit. En stor del i detta har Alexandre Lacazette, som trots ihärdiga rykten om transfer till storklubbar, fortfarande är kvar i klubben. Med 40 % av lagets totala målskörd i Ligue 1 är han lagets i särklass viktigaste kugge.

I övrigt har Lyon gjort en helt ok säsong, man slutade på en tredjeplats i Champions Leagues gruppspel och ligger alltså fyra i ligan. Men det är framför allt ett offensivt inriktad lag vi kommer få se idag. Trion längst fram med Lacazette, Depay och Fekir brukar bjuda på skön fotbollsunderhållning.

Med tanke på att laget ligger en bit efter topptrion i ligan ser tränaren Bruno Génésio Europa League som mycket viktigt i jakten på en Champions League-plats.

Roma å andra sidan har efter en mycket stark första halva av ligan börjat tappa formen på sistone. Man kommer från två riktigt tunga förluster, dels mot ärkerivalen Lazio i Coppa Italia och dels mot Napoli i ligan. Så det är med ett lite sargat självförtroende man går in i dagens match.

Det återstår att se nu om de två senaste förlusterna var ett olycksfall i arbetet eller om det är början på en negativ svacka. Backlinjen har svajat betänkligt på sistone och nu är dessutom Antonio Rüdiger avstängd efter utvisningen mot Villareal i sextondelsfinalen.

I Roma återfinns två Lyon-fostrade spelare, mittbacken Mapou Yanga-Mbiwa och mittfältaren Clement Grenier. Den sistnämnda är dock “cup-tied” och kan inte medverka då han representerade Lyon i Champions League den här säsongen.

Hur kommer det här att sluta då? Det mesta tyder på en målexplosion. Det blir intressant att se Lyons offensiva manskap mot ett på förhand svajigt Roma.

Kvällens spel:

Över 2.5 mål vid fulltid – 1.52@Expekt