Premier League: Vem av Liverpool och Chelsea kniper fjärdeplatsen?

13/05/18

Premier League-säsongen går mot sitt slut och vi kan snart blicka framåt mot VM. Den 38:e och sista omgången spelas denna eftermiddag och det är främst kampen om fjärdeplatsen mellan Liverpool och Chelsea som är värt att hålla ögonen på.

Mobilebet green

Fördel Liverpool inför

Liverpool ligger inför matchen på den åtråvärda fjärdeplatsen som ju innebär en biljett till nästa säsongs Champions League. De rödklädda ställs mot Brighton i eftermiddag och behöver bara en poäng för att säkra fjärdeplatsen. Utmanarna Chelsea har satt sig själva i en svår sits och behöver vinna mot Newcastle samtidigt som Liverpool förlorar sin match för att knipa fjärdeplatsen. Liverpool har 72 poäng och +42 i målskillnad och Chelsea har 70 poäng och +27 i målskillnad.

Liverpool – Brighton

Det är alltså bara en poäng som krävs av Jurgen Klopps mannar för att ha chansen att göra ny succé i Champions League nästa säsong. De skulle dock ha chansen även om de förlorar mot Brighton och Chelsea vinner, men då måste de slå Real Madrid i Champions League-finalen för att på så sätt säkra en plats i nästa års Champions League.

Liverpool är alltså ute efter att studsa tillbaka efter 1-0-förlusten mot Chelsea i förra omgången. De behöver också göra bra ifrån sig i denna match för att ha en skön känsla med sig in i Champions League-finalen som spelas i Kiev den 26 maj. Frågan är om Klopp väljer att riskera ännu fler skador på sina nyckelspelare, eller om han ställer upp med en mer b-betonad startelva här. På skadelistan finns nämligen redan Joel Matip, Emre Can, Alex Ox-Chamberlain och Joe Gomez. En skada på exempelvis van Dijk eller Roberto Firmino hade minskat chanserna på en CL-titel avsevärt.

De ställs i alla fall mot Brighton som inte har något att spela för. Kontraktet är redan säkrat, varför 3-1-förlusten i förra matchen mot Manchester City inte gjorde de speciellt upprörda. En morot att sträva efter är dock att vinna på Anfield för första gången sedan 1983.

Hämta din bonus hos Mobilebet här

Newcastle – Chelsea

Newcastle har gjort en ganska bra säsong sett i det stora hela. Målsättningen att stanna kvar är avklarad sedan en tid tillbaka och laget är inför matchen den bästa nykomlingen med sin delade tionde plats i tabellen. Det ska dock sägas att laget förlorat sina fyra senaste ligamatcher, så de är nog rätt glada över att de kan gå in i denna match helt utan press.

Istället är det Chelsea som har all press på sina axlar. De har satt sig i en något prekär situation då de spelade lika mot Huddersfield i en match de absolut behövde vinna. Istället har nu chanserna om att avsluta på fjärdeplatsen minskat markant och de måste vinna dagens match samtidigt som Liverpool förlorar sin för att sluta fyra. Säsongen har varit en stor besvikelse för de blåklädda, som redan misslyckats med att försvara sin ligatitel. Även om de skulle vinna FA-cupen är inte det någon stor tröst åt en missad Champions League-plats.

Målvakten Thibaut Courtois är tveksam inför dagens match, i övrigt ser Conte ut att ha fullt manskap till sitt förfogande utom David Luiz som redan är långtidsskadad.

Om du skulle vilja spela på någon av matcherna i den sista omgången av Premier League kan du med gott samvete göra det hos Mobilebet, där du som ny medlem får en välkomstbonus på 300 %.