VM 2018: Frankrike möter Australien

16/06/18

Så är det då tid för grupp C och grupp D att visa sig på styva linan denna lördag. Först ut är två lag i grupp C där en av förhandsfavoriterna att ta hem hela mästerskapet i form av Frankrike, ställs mot underdogen Australien vid lunchtid idag.

BetHard logo

Didier Deschamps har hur många världsstjärnor som helst att välja och vraka mellan känns det som och visst vore väl allt annat än en seger i den inledande matchen mot Socceroos oacceptabelt. Frågan är bara om Deschamps har lyckats spela ihop sitt lag då det mer än en gång sett skakigt ut under kvalspelet till VM 2018.

20 år sedan Frankrike vann sitt första VM-guld

På pappret har detta Frankrike ett lag som få andra i mästerskapet kan mäta sig med. Namn som Antoine Griezmann, Paul Pogba, N’golo Kante och Kylian Mbappe är bara några av alla världsstjärnor som ska vara med och spela hem det första VM-guldet för sitt Frankrike sedan 1998, då Brasilien besegrades med 3-0 efter två mål av en viss Zinedine Zidane.

Just Zinedine Zidane blev ju rubrikernas man när han år 2006 ledde sitt Frankrike till finalen med kaptensbindeln runt armen. Väl i finalen mot Italien gjorde han också 1-0 på straff i den 7:e minuten innan Marco Materazzi kvitterade till 1-1 i den 19:e. Matchen gick till förlängning och även där stod Zidane och Materazzi i centrum, fast av helt andra anledningar. Efter ett par väl valda ord från den gode italienska mittbacken som ska ha innehållit mindre smickrande ord om Zidanes mor, fick den franske kaptenen nog och skallade den förstnämnde i bröstkorgen. Zidane blev utvisad och det var också det sista han gjorde i den franska landslagströjan. Matchen gick till straffläggning där Italien senare stog som segrare.

Hämta bonus hos Bethard

Sedan dess har det inte blivit någon mer finalplats i VM-sammanhang för Les Bleus. I Sydafrika 2010 blev det respass redan i gruppen efter att laget endast tagit en poäng i en grupp bestående av Uruguay, Mexiko och Sydafrika. I Brasilien för fyra år sedan vann fransmännen sin grupp bestående av Schweiz, Ecuador och Honduras, slog Nigeria i sextondelsfinalen innan det tog stopp mot Tyskland i kvarten.

Hungern efter framgångar i detta mästerskap är alltså oerhört stor bland det franska folket och det är höga förhoppningar som ställs på spelarna. En inledande trepoängare mot Australien är mer eller mindre inräknad där spelare som Griezmann och Mbappe förväntas springa sönder de gulkläddas försvar. Den förstnämnde är en av de bärande spelarna i Frankrike och mycket hänger på honom om offensiven ska fungera. Förutsättningarna finns där, nu gäller det att leverera på plan också.

Kuriosa om matchen

  • Frankrike och Australien har mötts tre gånger där lagen vunnit vars en gång och spelat oavgjort en. Senaste mötet var 2013 då Frankrike vann med 6-0.
  • Matchen spelas på Kazan Arena som tar 45 000 åskådare.
  • Australiens anfallare Tim Cahill är turneringens fjärde äldsta spelare med sina 38 år.
  • Ousmane Dembele är så bra med båda fötterna att inte ens han själv kunde svara på vilken som är hans bästa fot när han fick frågan.
  • Australiens bästa placering i ett VM är en 16:e plats efter att ha åkt ut i sextondelsfinalen 2006.
  • Detta är det första mötet av fyra i VM denna lördag. En heldag framför TV:n att se fram emot med andra ord.