Hockey-VM: Ska superkedjan visa vägen till semin?

17/05/18

En plats i semifinalen ska jobbas hem när Tre Kronor ställs mot Lettland ikväll. Svenskarna har övertygat stort i gruppspelet, men får passa sig för att bli självbelåtna för det är ett lurigt motstånd som står på andra sidan.

Underskattning måste undvikas

Det råder ingen tvekan om att det är kvalitetsskillnad mellan dessa två nationerna och Tre Kronor ska givetvis inte ha några som helst problem med Lettland. Men huvudena måste vara på plats och det är Rikard Grönborgs jobb att se till att underskattning inte blir en faktor ikväll.

Tre Kronor har genomfört en väldigt bra turnering så här långt och räknade in sin sjunde seger och därmed också gruppsegern i Grupp A när Ryssland besegrades med 3-1 för två dagar sedan. Sex av segrarna kom efter full tid, medans en kom på övertid mot Slovakien så det är utan tvekan ett lag fullpumpat med självförtroende som går in i kvartsfinalen.

Superkedjan med Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark har levererat poäng i match efter annan och var givetvis grundfigurer även i matchen mot ryssarna, där samtliga noterades i poängprotokollet. De ligger i topp i den interna poängligan och Rickard Rakell har gjort 12 poäng hittills, vilket för honom till en femte plats i den totala poängligan. Förväntningarna på fortsatt leverans från dessa är därför väldigt högt ställda inför ikväll.

Lettland har en målvakt i storform

Lettland lyckades kriga till sig fjärdeplatsen i Grupp B genom att slå värdnationen Danmark med 1-0 i den sista gruppspelsmatchen. Fyra vinster varav en på övertid och tre förluster varav bara en efter ordinarie tid gav de 13 poäng och en plats i kvartsfinalen där de nu åkte på tuffast möjliga motstånd i form av Tre Kronor. Värt att nämna är även att Lettland tog matcherna mot både USA och Kanada till övertid.

Målvakten Elvis Merziklins har gjort en väldigt bra turnering och är en stor anledning till varför Lettland tog sig till slutspelet. Han är bland de fem bästa i turneringen sett till räddningsprocent och är den spelare som sticker ut i ett Lettland som är samspelt och förlitar sig på den kollektiva styrkan, till skillnad från exempelvis Tre Kronor som har ett antal spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Ikväll kan vi förlita oss på att de lettiska utespelarna kommer agera köttmur framför Merziklins, så det gäller att få hål på honom tidigt.

Den svenska superkedjan med Mika Zibanejad i spetsen hade en väldigt bra dag mot Ryssland och vi hoppas att både formen och poängproduktionen håller i sig ikväll. Vi tror att Tre Kronor kommer gå ut stenhårt för att försöka få hål på letterna så tidigt som möjligt och att vi får se precis det.

Därför rekommenderar vi spel på att första perioden kommer innehålla över 1.5 mål till odds 1.93 hos Royal Panda. Där hittar även du som ny medlem en välkomstbonus i form av gratisspel värt 200 kronor bland deras fina oddsutbud.