ⓘ Annonsupplysning

Betexpert.se är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online casinon som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här

Bettingstrategier – Kellys, Fibonacci, Asian Handicap, Sure Bets, Arbitrage Betting och Henze systemet

När det gäller betting finns det en mängd olika strategier som du kan använda dig av för att öka dina chanser till vinst. Var dock medveten om att ingen av dessa strategier garanterar vinst. Det enda de gör är som sagt var att öka dina vinstchanser. Skulle någon hävda att de kommit på en strategi som garanterar vinst bör du därför inte lyssna på personen ifråga, för då rör det sig helt enkelt om ren och skär lögn. Hur som helst ska vi i denna text ta oss en titt på några av branschens populäraste betting strategier och förklara hur dessa fungerar.

Kellys Kriterium

kellys betting strategyKellys strategi är en populär bettingstrategi som många spelare använder sig av. Använder du dig av denna strategi innebär det att du fattar dina beslut genom matematiska principer när du spelar snarare än att lita på din instinkt, något som förstås ökar dina chanser till vinst. De matematiska strategierna ökar dessutom inte bara dina chanser till vinst, utan de hjälper dig även att bestämma dig för hur mycket du bör satsa per spel.

När det handlar om många andra spelstrategier finns det en hel del faktorer att ta hänsyn till innan du lägger en insats. När det gäller Kellys strategi är det dock alltså framför allt två faktorer som spelar extra stora roller. Dessa faktorer handlar om hur du ska lägga ditt spel samt hur stora summor du bör satsa.

Först och främst bör du alltså bestämma dig för hur du ska dela upp de pengar du tänkt satsa. Därefter behöver du bestämma dig för hur mycket du faktiskt tänker satsa. Det är här Kellys strategi kommer in i bilden, Strategin låter dig nämligen räkna ut hur stor andel av dina egna pengar som du bör satsa på ett visst resultat vars odds är betydligt högre än förväntat. Går saker och ting din väg kommer ditt egna saldo då att växa rejält.

Medan det är ganska hög tröskel när det gäller inlärning och tillämpning av Kellys Kriterium, liksom att systemet inte eliminerar riskfaktorn, har metoden blivit en av de mest tillämpade bland professionella sportspelare.

Den matematiska formeln bakom Kellys Kriterium

Är du en matematiker så kan det vara intressant att veta vilken matematisk formel som Kellys strategi använder sig av. Den ser närmare bestämt ut som följer:

 
(BP – Q) / B
  • b = odds -1
  • p = sannolikhet för vinst
  • q = sannolikhet för förlust
  • (sannolikhet för vinst x odds – 1) / (odds – 1) = Insats

För- och nackdelar med Kellys Kriterium

En av de stora fördelarna med Kellys strategi om man jämför den med andra populära betting strategier är att den innebär att du tar en mindre risk när du spelar.

En annan fördel med Kelly-kriteriet är att systemet är relativt enkelt att använda.

När du gjort uträkningarna några gånger, kommer du lätt komma ihåg hur man gör i fortsättningen. 

Samtidigt är dess nackdel att den kräver närmast exakt beräkning för att du ska lyckas med ditt spel samt att du även om du vinner inte kommer att uppnå några jättevinster med denna strategi.


Fibonacci bettingsystem

Fibonaccis betting system tillhör ett av branschens allra mest populära. Det är baserat på det berömda Fibonacci talsystemet som är en serie nummer där du kan få fram det nästkommande numret genom att plussa ihop de två tidigare numren i talserien. Som ett exempel på detta så kan vi ta några av de första numren i nummerserien.
 

N3 = N1 + N2 

Om vi tittar på början av sekvensen:

  • N1 = 1, N2 = 1, därför blir N3 = 2
  • N1 = 1, N2 = 2, därför blir N3 = 3
  • N1 = 2, N2 = 3, därför blir N3 = 5
  • N1 = 3, N2 = 5, därför blir N3 = 8

Dessa ser ut som följande:

1-2-3-5-8-13-21-34

Lägger du här t.ex. till de två första numren, 1 och 2, så resulterar summan av dessa i det tredje numret vilket är 3. Lägger du ihop det tredje och fjärde numret, alltså 3 och 5, så får du seriens femte nummer vilket är 8. Lägger du ihop det sjätte och det sjunde numret så blir resultatet det åttonde numret i talserien vilket är 34. Det är alltså så här som Fibonaccis talsystem fungerar.

Men hur fungerar det då att använda sig av Fibonaccis talsystem i spelsammanhang?

fibonacci betting strategiJo det gör det nämligen så här att för varje förlust som du råkar ut för går du upp ett steg i talsystemet, och för varje vinst du lyckas uppnå går du istället ner två steg bland talen. På så sätt fungerar det som så att varje vinst som du lyckas uppnå betalar för de två tidigare förluster som du eventuellt råkat ut för.

Är du en storspelare, eller en så kallad high roller, kan du också göra som så att du istället för att gå ner två steg för varje vinst du lyckas uppnå går ner ett steg. Så här fortsätter du sedan tills du lyckas uppnå två vinster i rad. Detta kan resultera i större vinster samt ökad spänning för dig som spelare.

Det finns dessutom betydligt fler varianter av Fibonacci-systemet. Majoriteten av high rollers är dock mycket negativt inställda till den vanliga varianten av systemet, detta eftersom det i den stora majoriteten av fall resulterar i att du förlorar ofta och sällan uppnår stora vinster. Är du en high roller bör du därför istället hålla dig till high-roller varianten av Fibonacci. För dessa spelare kan dessutom andra betting strategier som Martin Gale och liknande vara att föredra!


Asian Handicap

En annan populär betting strategi går under namnet Asian Handicap. Denna strategi skiljer sig från majoriteten av övriga betting strategier eftersom den ignorerar oavgjorda resultat i den eller de matcher du spelar på. Detta innebär att det endast finns två olika utkomster i de matcher du spelar på, nämligen vinst för hemmalaget eller vinst för bortalaget.

Precis som namnet antyder så härstammar denna strategi från Asien där den i ett tidigt stadium användes till att spela på fotbollsmatcher. Sedan dess har den etablerat sig som en av de allra populäraste betting strategierna när det kommer till att spela på just fotbollsmatcher. Egentligen finns det ju tre olika utkomster när man spelar på fotbollsmatcher, närmare bestämt vinst för hemmalaget, oavgjort eller vinst för bortalaget. När det gäller Asian Handicap så ignorerar man dock alltså oavgjorda resultat och erbjuder endast spelaren två olika alternativ. Dessa är vinst för hemmalaget eller vinst för bortalaget. För dig som spelare finns det flera fördelar med detta vilket vi nu ska ta oss en titt på.

Fördelar med Asian Handicap

En av de stora fördelarna med att spela med Asian Handicap är att det innebär att du som spelare får större chans att lyckas pricka in rätt resultat jämfört med de flesta övriga typer av spelformer. Skälet till detta är att du alltså endast har två snarare än tre möjliga utfall på de matcher du spelar på. Som om inte detta vore nog så är oddsen för Asian Handicap i regel dessutom betydligt bättre än vad de är i andra former av betting strategier.

Vidare så har Asian Handicap börjat sprida sig och bli allt vanligare bland spelbolag även i Europa och andra delar av världen. Detta innebär att du som föredrar att använda dig av denna spelform numera har betydligt lättare att hitta sidor som erbjuder den än vad som tidigare var fallet. Från att till en början endast ha erbjudits som en alternativ betting strategi för dig som spelar på fotbollsmatcher är Asian Handicap numera dessutom tillgängligt till en mängd andra sporter.

Vidare så kan du som använder dig av Asian Handicap dessutom få halva och ibland till och med så mycket som hela insatsen tillbaka även om du förlorar. De asiatiska spelbolag som använder sig av Asian Handicap har inte heller någon risk för limitering vilket förstås alltid är att föredra för dig som spelare. Det är också en stor fördel att du som spelare får en större fördel gentemot de marginaler som spelbolagen använder sig av när du spelar med Asian Handicap.

Nackdelar med Asian Handicap

Hur ser det då ut med nackdelar när det kommer till Asian Handicap? Eller finns det några sådana överhuvudtaget? En sådan är i så fall det faktum att Asian Handicap är betydligt ovanligare bland europeiska spelbolag än vad många andra typer av betting strategier är, även fast det börjar bli allt vanligare. Oddsen påverkas dessutom av hur majoriteten av spelarna på marknaden spelar och inte vad spelbolagen själva tror att utfallet kommer att bli. Det blir därför svårare att hitta felsatta odds när du använder dig av Asian Handicap än vad som är fallet med många andra typer av betting strategier.

Asian Handicap mål

Asian Handicap behöver dessutom inte enbart handla om ifall hemmalaget eller bortalaget kommer att vinna. Det finns nämligen även en spelform som kallas för Asian Handicap mål och som istället går ut på att du spelar på hur många mål du tror att det kommer att bli i den match du spelar på. Även här finns det dock fler utfall än enbart vinst eller förlust i de spel du spelar på. Bland annat kan du t.ex. få din insats tillbaka om det skulle bli så att mängden mål i en match blir densamma som den goal line du satsat dina pengar på.


Sure bets

Sure bets är en betting strategi som även går under namnet arbitrage. Det är inspirerat av finansmarknaden och innebörden av systemet går ut på att du tar dig en titt på olika spelbolags oddssättning och sedan drar nytta av dessa genom att utnyttja den skillnad som råder för odssättningen från spelbolag till spelbolag. Gör du detta på rätt sätt så innebär det att du är garanterad vinst på den eller de matcher du spelar på. Sedan behöver dessa vinster förstås inte vara några jättestora sådana, men du kommer i alla fall att gå plus.

Nackdelar med Sure bets

Sure bets må låta som den perfekta spelstrategin, men tyvärr finns det en del nackdelar med den. En av dessa är att den inte alls är lika enkel att använda sig av som det först kanske kan låta. Bland annat är spelbolagen, i alla fall de europeiska sådana, väl medvetna om att Sure bets mer eller mindre garanterar att de kommer att förlora pengar. Hos flera sidor är det därför förbjudet att använda sig av Sure bets. Använder du dig trots allt av det så kan din insats förklaras ogiltig, och i värsta fall kan ditt konto hos casinot ifråga till och med stängas ner. Var därför noga med att läsa om vad som gäller för just den sida du är medlem hos innan du använder dig av Sure bets. När det gäller europeiska spelsidor är det mer eller mindre omöjligt att hitta sidor som erbjuder Sure bets.

Annat var det i början av 2000-talet då spelsidor på nätet började slå igenom. Då varierade oddsen nämligen stort från spelbolag till spelbolag. Numera erbjuder de dock mycket liknande odds, och detta tillsammans med det faktum att Sure bets sedan dess förbjudits av en stor mängd spelbolag innebär att det numera är betydligt svårare att hitta sidor där du kan använda dig av Sure bets än vad som tidigare var fallet. Letar du tillräckligt ihärdigt så är det dock fortfarande möjligt att finna det.


Arbitrage betting

Arbitrage betting är en betting strategi som går ut på att du placerar flera olika bets på en mängd möjliga utkomster i en match. De odds som gäller för de olika möjliga utkomsterna kommer då att garantera att du kommer gå med vinst oavsett vad resultatet i den eller de matcher du spelar på blir.

Men exakt hur fungerar då Arbitrage betting och varför använder sig inte alla spelare av det? Faktum är att Arbitrage betting är möjligt när det finns en skillnad mellan de olika oddsen som gör att en vinst kan garanteras genom att samtliga möjliga resultat täcks. Det vanligaste är att Arbitrage betting används till att spela på sporter som endast har två möjliga utkomster, t.ex. där en match enbart kan sluta med en vinnare och en förlorare. Möjligheten till att använda sig av Arbitrage betting uppstår oftast när olika spelbolag inte är ense om vad oddsen för en viss match och en viss händelse bör vara.

Henze systemet

En bettingstrategi som är perfekt anpassad till alla som gillar att betta eftersom att den är så simpel i sin utformning. Du kan alltså som nybörjare använda dig av denna strategi lika väl som om du är en erfaren bettare. Det slutgiltiga målet är att om du följer den här strategin efter 100 lagda spel titulera dig som miljonär. I ditt första spel ska du med 100 kr i insats hitta ett spel med oddset 1.10 för att sedan placera din insats på det spelet. Om du vinner på ditt lagda spel har du 10 kr i vinst och även insatsen på 100 kr på ditt spelkonto.

Nästa spel du lägger så använder du hela insatsen med 110 kr på en annan match med 1.10 i odds. Om bettet går in betyder det att du har 121 kr totalt på ditt spelkonto. När du lägger ditt tredje spel använder du hela insatsen på 121 kr på ett spel med 1.10 i odds, vid vinst kommer du då att ha 133 kronor på ditt spelkonto. Om du använder samma strategi på över 100 spel kommer du till slut att ha över en miljon kronor på ditt spelkonto. Risken är att om inte ett av spelen går in så går hela strategin i stöpet.

Det finns ingen strategi som är 100% säker, men Henze systemet ger dig teoretiskt 90% vinstchans med ett bet på 1.10 i odds. Det är väldigt bra siffror. Henze systemet ger dig som spelare en teoretiskt större chans att vinna en miljon kronor om man jämför med lotto. En av de största fördelarna med systemet är att du väljer helt fritt på vilka event du vill lägga ditt spel så länge det har oddset 1.10. Bara om du letar lite kommer du att hitta bra spel med oddset 1.10. Du kan även om du känner för det bygga upp spelkassan i din egen takt.