Bettingtips Eurovision Song Contest 2020

Världens största musiktävling är Eurovision Song Contest som varit en höjdpunkt för stora delar av Europa sedan 1956. Två år senare gjorde Sverige sin debut i tävlingen och sedan dess har den svenska befolkningen följt evenemanget med stort intresse. Idag tar Sverige tävlingen på största allvar med sex veckors tv-underhållning för att hitta en vinnare som ska representera Sveriges färger under stora Eurovision Song Contest. Efter att Holland kammat hem segern i Lissabon 2019 är det Rotterdam som står värd för evenemanget 2020. Många svenskar trodde på en ny seger senast, framförallt efter juryns röster. Då låg nämligen Sveriges John Lundvik med ”To late for love” på första plats. TV-tittarna var dock inte lika förtjusta och de dåliga poängen gjorde att det inte blev mer än en femte plats för Lundvik.  Precis som senast blir det återigen två semifinaler innan den stora finalen. Totalt är det 41 bidrag som gör upp om chansen att vinna för sitt land och eftersom alla bidrag är klara har vissa låtar redan seglat upp med favoritskap. Senast var det alltså Holland som vann men 2020 ser det ut att stå mellan Bulgarien, Litauen, Schweiz och Island, i alla fall om man får tro oddsen som finns ute på tävlingen. 

Bäst spelbolag för Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest Historia

Eurovision Song Contest har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1956. Efter att ett krigshärjat Europa höll på med återuppbyggnad tillsattes en kommitté för att föra länderna närmre varandra. En musiktävling kom på tal och det dröjde inte länge innan det beslutats om ett upplägg och våren 1956 i Lugano arrangerades den första upplagan av Eurovision Grand Prix . Det fanns sju deltagande länder som alla hade vars två bidrag vilket gjorde att antalet låtar var 14 stycken. Detta är enda gången som länderna haft mer än ett bidrag, redan året efter ändrades så att alla deltagande länder hade ett bidrag var. 
Med låten ”Refrain” från Lys Assia lyckades Schweiz vinna på hemmaplan. Året efter var det Frankfurt som var värdstad och då var det Nederländerna som vann med ”Net als toen” av Corry Brokken. 
Fram tills 1960 var det ett nytt värdland varje år där det fick ansökas om vem som skulle vara värd. År 1960 vann Frankrike och fick då arrangera tävlingen 1961. Sedan dess är det regerande mästaren som arrangerar kommande tävling utan undantag. 

Svenska vinnare i Eurovision

Eurovision Vinnare

Sverige har deltagit i varje upplaga sedan 1956 med undantag 1970. Totalt har det blivit sex segrar för vår nation:

 • 1974: Abba – Waterloo
 • 1984: Herreys – Diggi-Loo Diggi-Ley
 • 1991: Carola – Fångad av en stormvind
 • 2000: Charlotte Nilsson – Take me to Your Heaven
 • 2012: Loreen – Euphoria
 • 2015: Måns Zelmerlöw – Heroes

Endast Irland kan visa upp bättre resultat med deras sju vinster varav tre i rad 1992, 1993 och 1994. Senaste segern för Irland kom 1996. Bakom Sverige med fem segrar var hittas Frankrike, Luxemburg, Storbritannien och Nederländerna. Israel har fyra segrar medan Danmark och Norge har tre var. 
Sverige har totalt 13 medaljer då man förutom sina sex segrar kan visa upp ett silver och sex brons. Såväl Storbritannien som Frankrike har fler medaljer än Sverige men eftersom Sverige har sex segrar till skillnad från fem ligger Sverige över nationerna i rankingen.
Genom alla år har 90-talet och 10-talet varit de mest framgångsrika för svensk del. Då kan Sverige visa upp två guld respektive två brons för varje årtionde. 10-talet är snäppet bättre då Sverige visserligen inledde med att inte ens nå finalen med Anna Bergendahls ”This is My Life” 2010 men därefter har Sverige bara hamnat utanför topp 5 två gånger och utanför topp 10 en gång. 
Som mörkast var det på 2000-talet där Sverige inte nådde topp 4 en enda gång samtidigt som man kom 18, 18 och 21 år 2007, 2008 och 2009. När det nu är dags för ett nytt årtionde återstår det att se om Sverige kan nå 10-talets fina resultat eller om det blir deppigt som på 00-talet.  

Rolig fakta om Eurovision

 • 1969 var det hela fyra länder som fick samma poäng när Spanien, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna inte gick att skilja åt. Eftersom det inte fanns några regler om vad skulle inträffa vid ett sådant scenario fick alla fyra länder dela på vinsten. Efter tävlingen fick alla fyra bidrag spela upp sina låtar återigen vilket gjorde Expressen och Aftonbladet rasande tillsammans med stora delar av den svenska befolkningen. Sverige blev så arga att de bojkottade tävlingen 1970. Sedan dess är det antalet 12:or som avgör vinnaren om två eller flera bidrag hamnar på samma poäng.
 • Sedan 2002 ska varje arrangörsland komma på en slogan som ska användas som visuell design under hela tävlingen. Estland var landet som först fick komma på en slogan och valde ”A Modern Fairytale”. En överblick över alla slogans får en att inse att Europas länder överträffar varandra i floskler. Danmark är enda nationen som fått in en # i sin slogan när landet 2014 valde #joinus. 
 • Sverige som har varit värdland två gånger sedan 2002 valde ”We are one” i Malmö 2013 och ”Come Together” i Stockholm 2016. Under Eurovision Song Contest 2020 kommer Nederländerna att använda ”Open Up”. Ganska ironiskt med tanke på hur många länder som stänger gränserna i dessa Coronatider.
 • Waterloo med Abba blev framröstad till Eurovisions bästa låt de 50 första åren när Eurovision Song Contest firade 50 år 2005. 
 • Irland är enda nationen som vunnit tävlingen tre år i rad. Ytterligare tre länder i form av Spanien, Luxemburg och Israel har vunnit två gånger i rad.
 • Serbien är enda nationen som vunnit Eurovision Song Contest under sitt debutår när de lyckades vinna 2007. Det ska dock tilläggas att man tävlat som Jugoslavien och Serbien & Montenegro tidigare.
 • Storbritannien har kommit tvåa i tävlingen hela 15 gånger, Ingen nation har tvåsiffrigt på någon annan medalj. 
 • 15 länder har aldrig nått topp tre. Det är Kroatien, Armenien, Ungern, Albanien, Litauen, Tjeckien. Vitryssland, Slovenien, Nordmakedonien, Georgien, Montenegro, Slovakien, Marocco, San Marino och Andorra.
 • Ytterligare 10 länder har aldrig vunnit och det återstår att se om Moldavien, Bosnien & Herzegovina, Rumänien, Polen, Cypern, Bulgarien, Polen eller Australien lyckas med detta.
 • Australien är det enda landet utanför Europa som deltar i Eurovision Song Contest. Detta har de gjort sedan 2015.
 • Sedan 2000 har Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien automatiskt kvalificerat sig till finalen oavsett placering under tidigare år. Dessa länder har fått namnet ”Big Four” i tävlingen.
 • 2010 stod det klart att Italien återigen skulle delta i musiktävlingen efter 14 års frånvaro. De fick också en automatisk placering till finalen och sedan dess har ”Big Four” blivit ”Big Five”. 

Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam

2020 är det alltså Rotterdam som är värdstaden för Eurovision Song Contest. Detta är första gången Nederländerna arrangerar tävlingen sedan 1976 när Haag var värdstad efter att ”Ding-a-dong” vunnit i Stockholm året innan. Getty Kaspers som sjöng vinnarbidraget kommer att uppträda som mellanakt i Rotterdam.
41 länder kommer att delta i tävlingen som består av två semifinaler den 12 och 14 maj följt av den stora finalen den 16 maj. Enligt oddsen är det fyra länder som gör upp om slutsegern; Bulgarien, Litauen, Schweiz och Island. Sverige är tionde favorit enligt oddsen vilket lär innebära att ”The Mamas” inte får fira allt för mycket. 

FAQ Eurovision Song Contest 2020

Var kan jag hitta de bästa oddsen på Eurovision Song Contest?

Det finns flera spelbolag som erbjuder bra odds på Eurovision Song Contest och Unibet är ett av dessa. De erbjuder odds på både vinnare, placering och head 2 head mellan olika nationer. 

Var kan jag köpa biljetter?

Den 26:e mars släpps tredje och sista släppet för Eurovision Song Contest. Biljetter kan köpas på https://tickets.songfestival.nl/

Vad kostar biljetter?

Det tredje och sista biljettsläppet för Eurovision Song Contest inträffar den 26 mars. Biljetterna till den stora finalen ligger på mellan 85€ för de billigaste med begränsad sikt upp till 255 euro för de bästa platserna. Vill man gå på semifinalerna är det något billigare, mellan 70 – 170 euro kostar biljetterna beroende på plats. Vill du köpa biljett gäller det att vara på sin vakt. Första och andra släppet tog slut inom 20 minuter.

Var hålls Eurovision Song Contest 2020?

Eftersom Nederländerna vann senaste upplagan är det nationen som gäller för årets Eurovision. 12:e maj går första semifinalen, 14 maj går andra medan den stora finalen inträffar den 16 maj. Rotterdam Ahoy är arenan som arrangerar musiktävlingen. 16 426 åskådare får plats efter renoveringen som nyss är färdig. Dock är kapaciteten något lägre under Eurovision Song Contest på grund av scenen och annan utrustning. 

Går det att livestreama eller live betta på musiktävlingen?

SVT har rättigheterna för att visa Eurovision Song Contest vilket gör att du kan streama evenemanget via SVT Play till din dator, mobil eller surfplatta. Det kan mycket väl bli så att spelbolag också väljer att streama tävlingen, då behöver du ett positivt spelsaldo för att ta del av streamen. Under hela tävlingen kommer det också gå att betta live. Det ger ännu mer spänning och kan verkligen rekommenderas.