Bettingtips Europa League – Europas Mest Fartfyllda Fotbollsturnering?

Europa League tenderar i bland att hamna i skuggan av storebror Champions League. Precis som den sistnämnda är Europa League en turnering som arrangeras av UEFA, det Europeiska Fotbollsorganet. Denna text ger dig en snabb introduktion till vad Europa League är, vad som ligger i potten, vilka lag som deltar och en snabb summering av dess historia. Men vi stannar inte där, texten innehåller dessutom bettingtips och tankar kring hur turneringen kommer att utveckla sig nu när skepnaden övergår från gruppspel till utslagsrundor. Läs vidare för att få en bra, heltäckande bild av turneringen, och vad du kan förvänta dig från den under våren. Dessutom visar vi dig hur du går tillväga för att titta på denna, Europas mest fartfyllda turnering.

Bästa spelbolagen för odds på Europa League

I topplistan nedan är de spelbolag vi främst brukar kika på när vi letar efter högsta odds för Europa League.

Vem Lyfter Europa League Pokalen?

I unga år fick man lära sig att det viktigaste är att delta, inte att vinna. Så är inte fallet med elitverksamheter där vinna är allt. Europa League är den andra mest prestigefyllda på internationell klubblagsnivå inom Europeisk fotboll. Precis som för de andra stora turneringarna tävlar spelbolagen med varandra om att erbjuda de bästa oddsen för långtidsspel även på denna tävling. Så låt oss djupdyka i den nuvarande oddsmarknaden. Det gör vi enklast genom att använda någon av de många jämförelsetjänsterna som finns att tillgå online.
I skrivande stund möter spelbolagen en svår uppgift när det kommer till att bestämma vem som ska vara oddsfavorit. Den största aktören på spelmarknaden, Bet365, erbjuder i dagsläget 7,00 för likväl världens ekonomiskt starkaste klubb, Manchester United, som Europa League specialisterna Sevilla. Således anser oddssättarna på Bet365 att det är jämnt strå mellan de två lagen. Även Ajax har tillskrivits oddset 7.00.
Andra spelbolag ger bättre odds på de tre lagen, så om du tror att något av dessa lag vinner bör du inte använda ditt Bet365 konto. Kika istället på Betway om Ajax verkar intressant. De erbjuder hela 8,00 på att de vinner turneringen. Om du istället tror att Sevilla kommer att lyfta pokalen när våren övergår till sommar kan du spela på det utfallet hos Williamhill till 7.5. Rörande Manchester United så erbjuder spelbörsen på Betfair 7.6 gånger pengarna. Så, genom att titta runt innan du spelar kan du hitta bättre odds.

Europa League Spel

Vi har ni kikat lite på vilka lag som hålls som favoriter till att vinna turneringen från spelbolagen. Generellt är odds för slutvinnare högre än i den finare turneringen, Champions League. Det innebär att spelbolagen har haft det svårare att sia om vem som kommer vinna, således kanske vi har bättre chanser att hitta ett bra spel här? 

I Europa League deltar ett antal lag som absolut kan mäta sig med de lag som gör upp i åttondelsfinalerna av Champions League. Faktum är att några av de lag som nu spelar i turneringen åkte ut i jämna grupper från i Champions League. Red Bull Salzburg är ett av dessa, ett lag som höll Liverpools avancemang gisslan inför den sista matchen. Detta lag spelar en fartfylld, offensiv fotboll och hade kunnat vara ett roligt spel som vinnare av Europa League. Det som sätter käppar i hjulen för detta spel är att sålt av två av sina bästa spelare under vinterns transferfönster. Således läggs den idén i papperskorgen.
Därför vänder vi blickarna mot fjolårsfinalisten, Arsenal FC från London. Säsongen har sett allt annat än bra ut, ligaspelet har varit katastrof och laget har halkat långt efter i striden om Champions League platserna. Men sedan Arteta tillträdde som huvudtränare har saker och ting börjat se aningen ljusare ut. Spelet är några snäpp vassare och stjärnspelare levererar igen. Eftersom vinnaren av Europa League tilldelas en plats i efterföljande säsongs Champions League finns det starka incitament på plats för the Gunners att ta sig samman och vinna turneringen. Bet365 erbjuder det högsta oddset bland nämnvärda bolag, 10.00 i skrivande stund på att Arsenal vinner Europa League. Det är här vi landar speltipset för denna text.

Upplägg Europa League

Vi har konstaterat att Europa League är lillebror till UEFAs flaggskepps-turnering, Champions League. Således är det en turnering för de lag som inte riktigt är bäst i sina respektive ligor, alternativt inte klarade sig igenom det tuffa kvalomgångarna till Champions League. Det innebär att lagen är aningen mindre slipade taktiskt, något som öppnar upp för riktigt rolig fotboll. Det är detta som får oss att bestämt hävda att Europa League är den mest fartfyllda fotbollsturneringen i Europa. 

Turneringen har spelas under hela fotbollssäsongen med kvalomgångar som startar tidigt under sommaren. Dessa matcher utgörs av lag från minst sagt medelmåttiga fotbollsnationer, exempelvis Föröarna och Gibraltar. I de senare kvalomgångarna som utspelar sig under den senare delen av augusti steppar de seedade lagen in. Dessa utgörs av lag från de bättre ligorna, lag vars fjolårsprestationer inte förde dem hela vägen in i gruppspelet. 

Under hösten spelas sedan gruppspel, generellt sett under torsdagskvällarna. Det är totalt 12 grupper benämnda Grupp A upp till Grupp B. Varje grupp utgörs av 4 lag som spelar mot varandra två gånger. Efter att samtliga lag spelat sex matcher, avancerar de två bästa lagen i varje grupp till utslagsrundorna. Här får de, som tidigare nämnt, sällskap av lag från Champions League, klubbar som slutade trea i sina respektive grupper.
I sin helhet är det 32 lag som deltar i utslagsrundorna, bäst av två matcher per runda, under våren. I år spelas finalen på den polska solkusten i Gdansk.

Titta på Europa League

Så, låter Europa League som en turnering som skulle kunna intressera dig? Känner du ett sug att titta på matcherna? I så fall kanske du frågar dig, vart kan jag avnjuta denna underhållning? 
I Sverige ägs rättigheterna att visa Europa League av Eurosport. Således kan du göra som så många andra och testa på Eurosport player, en tjänst som ger dig möjlighet att se mängder med bra sport. Enligt Eurosports egen utsago såg inte mindre än en halv miljon människor matcherna som Malmö FF spelade i gruppspelet i fjol. Och på tal om Malmö FF. de tog sig vidare från gruppspelet och ska möte tyska Wolfsburg i sin nästkommande match.
Men när spelas den första utslagsrundan av Europa League? Som vi nämnt tidigare i texten spelas Europa League generellt sett på torsdagar. Så är fallet även för utslagsrundorna som går av stapeln den 20 februari. Returmatcherna följer under den följande veckan, ytterligare en fördel med Europa League i förhållande till Champions League. Eftersom det är fler lag, spelas fler matcher. Således får du mer för pengarna, i kvantitativa termer, om du väljer att kika på Europa League framför den finare UEFA-turneringen. Hela spelschemat återfinns på UEFAs officiella hemsida.

Historia och Statistik

UEFA har haft ett komplement till Champions League under många år, men Europa League såg inte dagens ljus innan säsongen 2009-10. Det var inför den säsongen som UEFA beslutade sig för att byta namn på den tidigare klassiska turneringen UEFA cupen. 
Uefa cupen är viktig för svensk fotboll. Anledningen är att det är den mest troliga vägen för svenska klubblag att ta sig ut i Europa och således öka sina kassaflöden. Och historien har visat att det är möjligt, i modern tid har Malmö FF vid upprepade tillfällen deltagit. Även Allsvenskan svarta ankunge, Östersund, deltog i gruppspelet och tog sig vidare till utslagsrundorna så sent som för två år sedan. 

Innan dess har svenska lag skördat framgångar i turneringen. Under 1980-talet hände det vid två enskilda tillfällen att ett svenskt lag vann trofén. Klubben i fråga var IFK Göteborg.
I modern tid har pokalen inte lyftas av några svenska lag. Sedan 2009-10 har slutvinnaren återfunnits i Spanien sex gånger. Av dessa har Sevilla, en av favoriterna att vinna årets upplaga, vunnit turneringen tre gånger. Det innebär att klubben från Andalusien har tagit hem turneringen flest gånger av alla. Men det är inte bara Sevilla som varit framgångsrika. Även andra spanska klubbar har tagit sig till finalen, likväl Atletic Bilbao som Atletico Madrid har genomfört bedriften. De sistnämnda har dessutom vunnit titeln två gånger, en gång i final mot just Bilbao samt mot Marseille. På senare tid har engelska lag tagit sig längre i finalerna. Det understryks av att det i tre av de fyra senaste säsongerna funnits en engelsk representant. I fjol var finalen helengelsk. 

Spelarstatistik

Det är alltid en ära för enskilda anfallare eller andra offensiva spelare att tilldelas utmärkelsen som turneringens bästa målskytt. Om man inkluderar UEFA cupen, blir detta extra roligt från ett svenskt perspektiv. Det är nämligen så att Henrik Larsson har gjort flest mål i turneringens historia. 

I årets upplaga har svenska prestationer lyst med sin frånvaro, bortsett från den generella närvaron av Malmö FF som kunnat följas på Eurosport. En spelare som har stått ut är Rangers Alfredo Morelos. Han har gjort flest mål i turneringen, inte mindre än sex stycken och snittar således ett per match. Lite rolig kuriosa, i brist på svenskar i statistiken, är att den spelare som dragit på sig flest frisparkar spelar i en skandinavisk klubb. Nämligen Pieros Sotirous som spelar i FC Köpenhamn.