Sammanfattning av Idol 2019 och Odds Idol 2020

Idol 2019 är nu slut, och det har varit en riktigt intressant och bitvis omvälvande upplevelse. Även om vissa veckofinaler varit ganska lätta att förutse gällande vem som kommer att åka ut, har vissa finaler bjudit på riktiga överraskningar där den som oddsbolagen haft som favorit istället har åkt ut. Vi har gått igenom det gångna årets tävling och sammanfattat det hela – här hittar du allt ifrån vilka deltagare som var med till vad vi tror om nästa års uppsättning av Idol. Så häng med för att få med dig årets snyggaste sammandrag av Idol 2019. Nu kör vi!

Bästa spelbolag för odds på Idol

Nedan listar vi de spelbolag som vi rekommenderar vid placering av odds på Idol. De vanligaste oddsen att lägga på Idol är: Odds på vinnare av Idol, vinnare av deltävling X samt vem som åker ut ur deltävling X.

[hub_toplist id=’541′]

11 väl genomförda veckofinaler

I vanlig ordning bestod, efter auditions, Idol av elva veckofinaler. Nedan summerar vi alla veckofinaler av Idol 2019.

Den första veckofinalen av Idol 2019

Den första fredagsfinalen inleddes med att idolerna samlat sjöng ”Hey look ma, I made it”, till en stormförtjust, jublande, publik. Den första att lämna tävlingen blev Aida Secka. Detta trots att hennes uppträdande fått en hel del beröm och lovordats av juryn. Hon var dock vid relativt gott mod, och sa att ” Jag försöker hålla mig positiv, ni kommer se mig någon annanstans, jag ger inte upp!” – vilket vi sannerligen ser fram emot. 

Den andra veckofinalen av Idol 2019

Tävlingens andra fredagsfinal bjöd på ”Genombrottshits” och där skulle idolerna sjunga låtar som stora artister slagit igenom med. I denna final var det Freddie Liljegren och Hampus Israelsson som fick färst röster och slutligen blev det en gråtande Hampus som fick lämna Idol 2019. Hampus bidrag för kvällen var sången ”Tappat” av Victor Leksell, men tyvärr räckte det inte hela vägen fram och det var en märkbart ledsen och besviken Hampus som åkte ut. 

Den tredje veckofinalen av Idol 2019

Fredagsfinal nummer tre bjöd på temat ’Världens bästa låt’, där tittarna har fått varit med och röstat fram vilka låtar som ska vara med. När tittarna sagt sitt blev det till slut en gråtande Ellie Lilja som åkte ut, och hennes bidrag för kvällen var ”Chandelier” med Sia. 

Den fjärde veckofinalen av Idol 2019

Den fjärde fredagstävlingen i raden bjöd på Mello-tema och kvällen till ära gästades juryn även av den folkkäre artisten Christer Björkman. Denna final var det Nathalie Ulinder Cutis bidrag med ”Keep on walking” av Salem al Fakir, som inte räckte hela vägen – och därmed var hennes resa slut för denna gång. 

Den femte veckofinalen av Idol 2019

I fredagsfinal nummer fem var temat ”Tack för allt England” och tävlingen gästades av ingen mindre än Tom Walker som var årets genombrott på BRIT Awards. För den svenska publiken sjöng han sin platinahit ’Leave a light on’ – och vilt jubel avbröt när han sjungit klart. Den som åkte ut denna gång var Madelief Termaten, som framförde ”Pack up” av Eliza Doolitle. 

Den sjätte veckofinalen av Idol 2019

Den sjätte i raden av fredagsfinaler bjöd på ett riktigt intressant tema – nämligen ’Team Spirit’ – där idolerna skulle välja låtar åt varandra. Denna kväll framfördes gästuppträdandet av artisten Halsey, som de senaste åren släppt en hel rad superhitar. Christoffer Hamberg tilldelades låten ”Animal”av Neon Trees, men tyvärr räckte inte hans prestation hela vägen fram och därmed var resan över för honom denna gång. 

Den sjunde veckofinalen av Idol 2019

Idols sjunde fredagsfinal bjöd på ett Duett-tema och alla idolerna fick sjunga en varsin duett tillsammans med en stor, svensk, artist. Kvällens förlorare blev Kim Lilja, som framförde ”Living in America” tillsammans med Maja Ivarsson. Kvällen bjöd också på en liten överraskning då den gamla deltagaren från Idol 2010 – nämligen Linnea Henriksson – gästade programmet och var programledare för kvällen tillsammans med Pär Lernström – som ju leder alla Idolavsnitten. Linnea uttryckte skrattande i en intervju att ”Det känns skönt att bara vara här och njuta av publik och bra musik och inte riskera att åka ut!”.

Den åttonde veckofinalen av Idol 2019

Den åttonde fredagsfinalen sändes på samma dag som Sverige spelade EM-kvalmatch mot Rumänien – och vilket tema passar en sådan kväll bättre än ett fotbollstema? 
Därmed fick det svenska dam- och herrlandslaget välja ut låtar som idolerna skulle framföra, samtidigt som både GES och Kevin Walker gästade programmet för att framföra sin musik. 
Kevin Walker bjöd på sin senaste singel, och GES bjöd naturligtvis på sin slagdänga från fotbolls-VM 1994 – nämligen ”När vi gräver guld i USA”. 
Trots ett formidabelt uppträdande av Astrid Risberg, där hon framförde Sugababes låt ”About you now”, så blev det till slut hon som fick minst antal röster och fick åka hem. Efter resultatet sa Astrid ”Jag är så glad och stolt över mig själv”. 

Den nionde veckofinalen av Idol 2019

Den nionde fredagsfinalen blev också årets kvartsfinal, då det nu endast fanns 4 deltagare kvar. Temat för kvällen var kärlek och gästerna i kvartsfinalen var inga mindre än Molly Hammar och Måns Zelmerlöw. I kärlekstemat fick idolerna hylla någon som betyder lite extra för dem. Efter att inte ha hängt löst en enda gång i någon tidigare final blev det en smula överraskande Gottfrid som hamnade på en fjärdeplats efter att ha framfört Areosmiths berömda låt ”I don’t wanna miss a thing” till sin flickvän, samt Jerry Williams ”I can jive” till fansen. 
Hans kommentar efter att ha åkt ut var ”- Det känns väldigt bra, med tanke på konkurrensen så förtjänar jag en fjärdeplats”.
Semifinalen bjöd på 3 låtar vardera från de aspirerande idolerna – en låt som juryn valt, en glänsarlåt och en utmaning. Efter att juryn fått säga sitt och tittarna gett sin dom, blev det till slut Dao Di Ponziano som föll på målsnöret och åkte ut. Till alla de som stöttat henne och röstat på henne under tävlingens gång hade hon bara en sak att säga: ”Jag är så tacksam för att ni finns”. 

Finalen av Idol 2019

Det betyder att den stora finalen i Globen stod mellan Tusse Chiza och Freddie Liljegren. Innan finalen gick av stapeln fick de dock komma hem till sina hemstäder för att göra spelningar inför sina fans – vilket var ett otroligt populärt evenemang. 
Under finalen sjöng artisterna 3 låtar vardera och naturligtvis gästades arenan av stora namn och kvällen till ära var gästartisterna inga mindre är Westlife och Miriam Bryant. 
Idolernas låtar inför kvällen såg ut såhär: 

Eget val:
Freddie Liljegren – ”Where The Streets Have No Name” – U2
Tusse Chiza – ”There’s Nothing Holdin’ Me Back” – Shawn Mendes 
Tittarnas val:
Freddie Liljegren – ”Uptown Funk” – Mark Ronson, Bruno Mars
Tusse Chiza – ”Rise Like A Phoenix” – Conchita Wurst 
Vinnarlåten: 
Freddie Liljegren – ”Rain”
Tusse Chiza – ”Rain”
Efter en riktigt fin och underhållande kväll, stod det till slut klart att det var den blott 17-årige skönsjungande Tusse Chiza från Tällberg som vunnit 2019 års upplaga av Idol. 
Det var en välförtjänt seger för Tusse, som bara några dagar efter finalen drog ut tillsammans med de andra idolerna från säsongen, på en gemensam tackturné för att visa sin tacksamhet för alla fans som stöttat, uppmuntrat och röstat under tävlingens gång. 

Vad händer för idolerna nu?

Förutom att Tusse nu kan se fram emot ett skivbolagskontrakt, kommer han även att uppträda tillsammans med en rad andra världsartister, som exempelvis Post Malone, Zara Larsson, Timbuktu och Ellie Goulding, på den enorma festivalen Lollapalooza i sommar. 

Bland de idolerna som inte tog sig hela vägen till toppen är vi helt säkra på att vi kommer att få se Freddie i Mello. Om inte nästa år, så året efter det. Han har den ultimata mello-feelingen och hela han känns som ett komplett mello-paket. Bli inte förvånade om han dessutom vinner hela tävlingen, och framförallt – kom ihåg var ni läste det först!Även Astrid känns som en idol som vi kommer att se igen. Sedan om det blir endast genom musiken vi kommer att se henne låter vi vara osagt, då det känns som att hon även skulle kunna vara aktuell för att resa runt och föreläsa kring sin uppväxt och relationen till hennes alkoholiserade mamma, som hon ju varit väldigt öppen med under årets program. 
Gottfrid Krantz känns även han som någon vi skulle kunna se igen, men i dansbandstappning. Tanterna fullständigt älskar honom, och med raggarkulturen i blodet känns inte dansbandsscenen alldeles för långt borta. 

En älskad (och ibland utbuad) jury

Årets dansbandsjury bestod av:Anders Bagge – Mysfarbror, hundälskare, kompositör, sångtextförfattare, musiker och musikproducentNikki Amini – Nybliven mamma och marknadsförare på Universal Music GroupsAlexander Kronlund – Nagellacksexpert, producent och låtskrivareKishti Tomita – En färggrann personlighet som även är författare, röstcoach och artist
Detta är inte första säsongen som juryn jobbar tillsammans i Idol – även om vissa suttit med i juryn klart längre än de andra. För Anders Bagge till exempel, var detta hans tionde upplaga av Idol (det har sänts totalt 15 säsonger i Sverige). Även Kishti Tomita har en del år i bagaget när det kommer till Idol. Hon satt i juryn mellan 2004 och 2007 – för att sedan ta en tio år lång paus. 2017 var hon tillbaka i rutan, och nu känns det som att hon aldrig varit borta. Nikki Amini anslöt till Idol-juryn år 2016 och året därefter fick vi även se Alexander Kronlund sitta tillsammans med det övriga gänget. 
Om det är samma kvartett som dyker upp i Idol 2020 återstår att se – men besvikna vore vi väl annars. 

Inför Idol 2020

Redan nu går det att ansöka till Idol 2020, men i övrigt är det inte särskilt mycket planlagt för kommande säsong. Vad vi kan vara säkra på redan nu är iallafall att nästa års startfält kommer att vara det starkaste någonsin – för det är tradition. 
Vi misstänker att upplägget kommer att följa samma spår som det gjort i år – då det inte brukar skilja sig nämnvärt från säsong till säsong. 
Något vi verkligen hade velat se i någon av veckofinalerna inför nästa års säsong, hade varit en duett mellan nästa års startfält och tidigare års vinnare – det hade verkligen varit intressant. 

Tittarna svek i starten

Årets säsong fick en något publikmässig seg start, då ”endast” 839 000 svenskar såg den första fredagsfinalen. Detta kan låta som ganska bra siffror – men i jämförelse med 2018 års första veckofinal, som hade hela 989 000 tittare, innebar detta ett tapp på 150 000 tittare. Inför säsongens andra fredagsfinal var det ytterligare ett tapp, på 72 000 tittare. Siffrorna ordnade dock upp sig när det närmade sig slutet av säsongen – och inför finalen var det 937 000 tittare som följde själva showen, vilket senare ökade till 1 020 000 tittare inför den efterföljande resultatshowen. 

En säsong för korttidsminnet

Årets säsong av Idol har varit riktigt underhållande och det har bitvis varit mycket svårt att förutse resultaten. Till exempel var det nog en chock för många när Gottfrid åkte ut.Varje år säger domarna att ”I år har vi fått det starkaste startfältet någonsin”, men vi kan komma på både ett och två andra startfält som vi menar har varit starkare. Till exempel så är det ingen av idolerna i år som har lämnat något superstort avtryck och om något år misstänker vi att vi inte kommer att minnas någon alls av deltagarna från årets omgång av Idol. 
Därmed inte sagt att idolerna i årets Idol inte varit duktiga – tvärs om så tycker vi att de varit helt fantastiska. Vad vi menar är dock att det ska något extra speciellt för att fastna i svenskarnas hjärtan. Som exempel kan nämnas att det hittills sänts 15 omgångar år Idol i Sverige. Hur många Idoldeltagare kan du minnas? 
Allt som allt tycker vi att årets omgång av Idol har varit riktigt mysig att få följa och vi hoppas på att Idol 2020 blir riktigt lyckat, även det. 

Vanliga frågor kring Idol

Vem vann Idol 2019?

Tusse Chiza vann Idol 2019 till oddset 1.65. En insats om ringa 1 000 kr hade därmed gett en avkastning på 1650 kr.

Var kan man placera ett odds på Idol?

Odds & betting på Idol är numera en oddsmarknad som är enkel och rolig att spela på. Vi brukar placera våra odds på idol hos Bet365!

När & visas Idol på TV?

Idol kan man se klockan 20.00, varje(medan tävlingen pågår) fredag på TV4.

När & var är Idol-finalen?

Idolfinalen går av stapeln den sjätte december (6/12) och hålls i Globen

Vad får vinnaren av Idol?

Vinnaren av Idol får ett skivkontrakt & en resa till Kalifornien där man får hjälp av världskända producenter med att producera sin skiva.

Vad kostar biljetter till veckofinalerna i Idol?

En biljett till en deltävling i Idol kostar 245 kr.

Vad kostar en biljett till finalen av Idol?

En biljett till finalen av Idol kostar mellan 200 och 900 kr beroende på var man vill stå/sitta.

Vad är åldersgränsen för att gå på Idol?

Åldersgränsen för att gå och titta på Idol live är 13 år, detta gäller även i målsmans sällskap.