AIK – IFK Norrköping, Allsvenskan

22/10/21

Det är två lag som gick på pumpen i guldstriden senaste som ställs mot varandra på Friends Arena. AIK förlorade derbyt mot Hammarby där man hade chansen att ta sig upp på första platsen i tabellen men i stället fick man se sig besegrade. För IFK Norrköpings del så blev det en rejäl åktur mot BK Häcken då man förlorade med hela 5–0, ett resultat som nu gör att IFK Norrköping har fem poäng upp till topptrion Malmö, Djurgården och AIK i toppen av tabellen. Det är med andra ord två lag som är rejält revanschsugna som kommer till denna match och det är en match där båda lagen har otroligt mycket att spela för vad gäller guldstriden.

Rikard Norling mot sitt gamla AIK för första gången på Friends Arena

Det är inte bara en match mellan två lag som vill blanda sig in i den kommande guldstriden. Det är även första gången som Rikard Norling kommer leda IFK Norrköping som tränare på Friends Arena. Den så starkt AIK förknippade Rikard Norling fick lämna AIK under förra säsongen efter en svag inledning. Inför den här säsongen valde Norling att ta över som huvudtränare i IFK Norrköping i stället och det är nu alltså första gången som han återvänder till Friends Arena sedan uppbrottet med AIK. Det kommer helt klart bli spännande att se hur Norling kommer tackla den situationen när han nu är huvudtränare för motståndarna och inte AIK. Och inte nog med att han kommer till ”sin” klubb som motståndartränare utan han kan också bidra till att AIK halkar efter i guldstriden om IFK Norrköping skulle vinna matchen. Rikard Norling kommer nog göra allt i sin makt för att AIK inte ska vinna mycket för att visa sin tidigare arbetsgivare att de gjorde fel när de valde att sparka honom. Fördelen som Norling har mot AIK är också att han känner klubben bättre än någon annan allsvensk tränare och han vet vad AIK har för svagheter och styrkor något som han garanterat kommer trycka på extra till sina spelare i IFK Norrköping.

Matchinfo

Hemmalag: AIK
Bortalag: IFK Norrköping
Datum: söndag, 24 oktober
Matchstart: 17:30
Arena: Friends Arena, Solna

Vilka är favoriter att vinna matchen?

AIK hemma på hemmaplan är alltid favoriter. Man är otroligt starka och stabila på hemmaplan. Under årets säsong så har AIK:s akilleshäl varit att man har varit svaga på bortaplan. Men på hemmaplan har man visat styrka gång på gång. Man har under säsongen inte klivit av Friends Arena en enda gång med en förlust i ryggen och man släpper inte heller in speciellt mycket mål på hemmaplan. Ett riktigt styrkebesked från AIK vilket också är den stora anledningen till att AIK återfinns i toppen av tabellen. Nu ställs man dock mot ett IFK Norrköping som AIK har haft svårt mot de senaste åren även på hemmaplan och senast lagen möttes på Friends Arena så vann Norrköping övertygande med 4–1. Det är även en match i matchen mellan Bartosz och AIK:s gamle tränare Rikard Norling. Detta är en match som kan sluta hur som helst där det är två starka lag som ställs mot varandra, men sätt till AIK:s spel på hemmaplan den här säsongen så är det dem som ska bära favoritskapet i den här matchen.

AIK vinner matchenOdds 2.00
Oavgjort i MatchenOdds 3.55
IFK Norrköping vinner matchenOdds 3.85

AIK:s trupp

Målvakter
Kristoffer Nordfeldt
Budimir Janosevic
Jakob Haugaard
Backar
Per Karlsson
Sotirios Papagiannopoulos
Alexander Milosevic
Jetmir Haliti
Mikael Lustig
Erick Otieno
Lucas Forsberg
Mittfältare
Sebastian Larsson
Bilal Hussein
Nabil Bahoui
Ebenezer Ofori
Saku Ylätupa
Filip Rogic
Yasmin Ayari
Zachary Elbouzedi
Tom Strannegård
Anfallare
Nicolas Stefanelli
Stefan Silva
Bojan Radulovic
Erik Ring
Henok Goitom

IFK Norrköpings trupp

Målvakter
Oscar Jansson
Wille Jakobsson
Julius Lindgren
Backar
Henrik Castegren
Yahav Gurfinkel
Marco Lund
Linus Wahlqvist
Christopher Telo
Egzon Binaku
Viktor Agardius
Theodore Rask
Dino Salihovic
Oliver Stefansson
Edvin Tellgren
Mittfältare
Ari Skulason
Ishaq Abdulrazak
Johannes Kristinn Bjarnason
Maic Sema
Alexander Fransson
Jonathan Levi
Kristoffer Khazeni
Anfallare
Samuel Adegbenro
Christoffer Nyman
Carl Björk
Emanuel Chabo

Spela på matchen AIK mot IFK Norrköping

AIK vinner matchen: Odds 2.00 hos Unibet

AIK är ramstarka på hemmaplan och oavsett vilket motstånd man har ställs mot den här säsongen så har man lyckats få med sig poäng i alla matcher på hemmaplan. AIK har även en otrolig tendens att kunna studsa tillbaka snabbt på vinnarspåret efter en tung förlust vilket derbyförlusten senast mot Hammarby var. Detta kan mycket väl leda till att man går ut och helt enkelt städar av IFK Norrköping på ett klassiskt AIK sätt vilket innebär en uddamålsseger i en mål snål historia. AIK har kanske seriens bästa försvarsspel och med hemmapubliken i ryggen så kommer det bli en tuff uppgift för IFK Norrköping att lösa poäng i den här matchen.

Under 2.5 mål i matchen: Odds 1.88 hos Unibet

Det är en match mellan två lag som varken öst in mål den här säsongen eller som släpper in speciellt mycket bakåt. Båda lagen har också så otroligt mycket att spela för då båda är direkt inblandade i den absoluta toppstriden med sju omgångar kvar. Så inget av lagen kommer att chansa och spela speciellt offensivt utan jag tror de kommer handla om att försvara sin position på planen och hugga när motståndarna gör något misstag.

AIK gör första målet i matchen: Odds 1.56 hos Unibet

AIK släpper inte in speciellt mycket mål i sina matcher och speciellt inte på hemmaplan. Detta gör att det ofta är AIK som är de laget som gör första målet i matchen. I de sex senaste matcherna AIK spelat så har detta varit fallet.

AIK gör mål i första halvlek: Odds 1.83 hos Unibet

AIK har haft en tendens den här säsongen att inleda matcherna starkt och pressa tillbaka sina motståndare tidigt i matcherna vilket gör att man skapat en hel del målchanser framåt i början av matcherna. Detta har även resulterat i att AIK gjort mål i första halvlek i sina fem senaste hemmamatcher. När AIK sedan gjort målet så är det mer fokus på det defensiva och det är i princip omöjligt för motståndarna att ta sig igenom AIK när väl AIK har skapat sitt ledningsmål, vilket gör att det resulterar i matcherna sällan blir speciellt målrika.

IFK Norrköping vinner eller spelar oavgjort: Odds 1.85 hos Unibet

Om det är något lag som straffat AIK på hemmaplan de senaste åren så är det just IFK Norrköping. Nu kommer man till den här matchen med fördelen av att man har tränaren Rikard Norling på sin sida som känner AIK utan och innan. Generellt sätt så är IFK Norrköping även lite av en mardrömsmotståndare för AIK och IFK Norrköping har enbart förlorat en av de nio senaste matcherna som lagen har spelat. IFK Norrköping har även ett par offensiva spelare där främst Samuel Adegbenro som leder skytteligan i allsvenskan kommer vara en spelare som kommer kunna skapa en hel del oreda i AIK:s försvarslinje och får AIK inte kontroll på IFK Norrköpings farliga omställningar så kan Norrköping mycket väl få med sig minst en poäng ifrån den här matchen.