Europeiska fotbollsligorna inför det nya året

04/01/21

2020 närmar sig sitt slut och det är dags för 2021-års del av de stora europeiska fotbollsligorna att sätta igång. Vi ska i den här artikeln ta tempen på de olika ligorna, ta oss en titt på tabellen och våga oss på en gissning om vilka lag som kommer lyfta pokalerna vid säsongens slut.

Premier League

I engelska Premier League är det jämnt uppe i toppen. I skrivande stund leder de regerande mästarna Liverpool tabellen på 33 poäng efter 16 spelade matcher. Med detta ligger de tre poäng före rivalen Manchester United på andraplatsen, ett Manchester United som dock har en match mindre spelad än Liverpool. Vinner de denna kan de därför gå upp på lika många poäng som Liverpool.

På tredje plats finner vi mästarna från säsongen 2015-2016, Leicester City. De har 29 poäng på 16 spelade matcher medan fyran Everton har lika många på endast 15 spelade matcher.

Liverpool ligger alltså för tillfället etta och gör en bra säsong. Jämför man det med den supersäsong de gjorde förra säsongen då de mer eller mindre redan avgjort säsongen vid den här tiden på året så lämnar deras prestation hittills en del i övrigt att önska. Visserligen har Liverpool bara en förlust än så länge vilket förstås är väldigt bra, en förlust som inträffade när de föll med hela 2-7 mot Aston Villa. Jämför man med fjolåret har Liverpool dock kryssat alldeles för många matcher i år. Än så länge har man nämligen spelat oavgjort i 6 matcher. Hade dessa matcher istället slutat i vinst för Liverpool hade de lett ligan i samma överlägsna stil som i fjol.

Ska vi gissa på en vinnare så faller vårt val dock fortfarande på Liverpool. Det finns nämligen en enorm kvalité i truppen samtidigt som de har en av världens bästa tränare i form av Jürgen Klopp. Det förvånar oss därför inte om Liverpool snart gör ett ryck i ligan och drar ifrån övriga lag.

La Liga

I spanska La Liga har Atlético Madrid varit säsongens gigant än så länge. De leder ligan med 35 poäng på 14 matcher, 2 poäng före ärkerivalen Real Madrid trots att Atlético har 2 matcher mindre spelade. Trea ligger Alexander Isaks Real Sociedad på 26 poäng efter 16 matcher, och fyra ligger Sevilla, också de med 26 poäng men detta efter endast 14 matcher.

Det mest anmärkningsvärda med La Liga-tabellen så här långt in på säsongen är att giganten Barcelona återfinns först på sjätte plats i tabellen med 25 poäng på 15 matcher. Med detta har de hela 10 poäng upp till Atlético Madrid trots att de har en match mer spelad.

Vi väljer även när det gäller La Liga att ta det säkra före det osäkra och gissar på att Atlético Madrid kommer att bli det lag som tar hem det hela. Med 11 vinster, 2 oavgjorda och endast en förlust hittills så finns det inget som tyder på något annat.

Serie A

I vanliga fall hade det inte varit det minsta vågat att tippa på Juventus som vinnare av italienska Serie A. Den gamla damen från Turin har nämligen vunnit ligan 9 säsonger i rad. I år återfinns Juventus dock först på plats 6 i tabellen med 24 poäng på 13 spelade matcher. Första platsen innehas istället av Zlatan Ibrahimovics Milan med 34 poäng på 14 matcher. Inter Milan är tvåa med 33 poäng på 14 matcher, Roma trea med 27 poäng på 14 matcher och överraskningen Sassuolo är fyra med 26 poäng på 14 matcher.

För tillfället tyder alltså det mesta på att något av Milano-lagen kommer att vinna titeln. Vi gör dock en vågad gissning och tippar Juventus som vinnare. Trots att laget endast ligger på en sjätteplats har de nämligen bara en förlust så här långt in på säsongen. Det som har gjort att de inte ligger högre upp i tabellen är att de har kryssat för många matcher. De har nämligen 6 oavgjorda matcher än så länge, lika många matcher som de har vunnit.

Med tanke på att Juventus på pappret har det överlägset bästa laget i ligan med superstjärnan Cristiano Ronaldo i spetsen så tror vi ändå på att de i slutändan kommer att ta hem det hela.

Bundesliga

I tyska Bundesliga är allt som vanligt. Med andra ord leder den regerande Champions League mästaren Bayern München ligan. Med 30 poäng på 13 matcher ligger de dock bara 2 poäng före tvåan Leverkusen och trean Red Bull Leipzig med svenska Emil Forsberg vilka båda har 28 poäng med lika många matcher spelade. Trots att det mesta tyder på att Bayern München vinner ligan vill vi ända passa på att varna för Leipzig. De har under flera års tid nämligen närmat sig topplagen samtidigt som de förra säsongen slutade trea i Bundesliga och lyckades ta sig till semifinal i Champions League. Vårt tips faller därför på Bayern München med Leipzig som bubblare. Vill du ha chansen att vinna en rejäl summa pengar rekommenderar