Speltips inför Världsmästerskapen i Nordisk Skidsport

22/02/19

Årets största händelse inom odds på skidsport går av stapeln den 19 februari och framtill den 3 mars pågår världsmästerskapen i nordisk skidsport och årets tävlingar avgörs i Seefeld in Tyrol som ligger i Österrike. Bakom tävlingen står FIS, eller Internationella Skidförbundet, som sedan 1925 gett manliga skidåkare möjligheten att delta i Världsmästerkap inom nordisk skidsport. 1954 gavs även kvinnliga skidåkare möjligheten att delta.

I dagens världsmästerskap möts världens bästa skidåkare i grenar som stafett, skiathlon och sprint.

Tävlingarna anordnas vartannat år och föregående världsmästerskap gick alltså av stapeln 2017, då i den finska staden Lahti som värd. I detta skid-VM stod Norge och Tyskland för majoriteten av guldmedaljerna.

För Sveriges del var det två brons och två silver det slutade med för Sverige. I år hoppas man självklart på betydligt fler medaljer med sig hem till Sverige igen då det finns många åkare som är i fin form. Förväntningarna är höga!

Tävlingarna i Österrike i år öppnar upp onsdagen 19 februari med träning i nordisk kombination och avslutas söndag 3 mars med herrarnas masstart i längdskidor.

I den här artikeln tar vi oss en närmare titt på aktuella odds inom de populäraste grenarna samt kikar på formen hos några av storfavoriterna. Vi avslutar också med tips kring hur du bettar på bästa sätt under VM i nordisk skidsport – häng med!

Speltips på våra favoriter i Skid-VM

Det är ett fullspäckat schema med tävlingar som väntar under VM och många stora stjärnor är med i startfältet för att kämpa om medlajerna. För Sveriges del är det i längdskidor som medaljchanserna ser allra bäst ut. I startfältet finns exempelvis Stina Nilsson, då i sprinten. Någon som fått mycket uppmärksamhet är Therese Johaug som är tillbaka efter sin avstängning och formen ser mycket fin ut för henne, men även för resten av de norska åkarna.

Johannes Kläbo är tippad att plocka hem åtminstone ett guld. Detta baserat på den form han visat under den senaste säsongen.

Rivaliteten mellan Sverige och Norge är en självklarhet. Norge har många segrar bakom sig men i år har Sverige bra form på sina åkare med stora chanser till medaljer, är detta året Sverige lyckas vinna guldkampen mot grannen i väst?

Men, det handlar inte bara om Sverige och Norges chanser i detta VM utan även Ryssland är med och krigar om topplaceringarna. Även Amerikanskorna har visat på en mycket fin form och där kan ett fint bet ligga och ruva på en fin vinst om man tar chansen. Enstaka åkare från Finland, Kanada, Schweiz, Italien och några till är också att räkna med i vissa lopp. Vad som helst kan alltså hända i årets skid-VM. Vem väljer du att spela på?

Odds på skid-vm hos Bet365!

Lägg ditt odds på Skid-VM hos Bet365!

Ett säkert odds – Therese Johaug, Norge

Många trodde inte hon skulle komma tillbaka överhuvudtaget efter dopingskandalen. Men med sin envishet, tävlingsinstinkt och starka vilja är hon hetare än någonsin i skidspåret. Efter en avstängning trodde nog ingen på en sån här bra comeback men som sagt hon är mer laddad nu än hon någonsin har varit och har redan börjat säsongen på topp. Hon har vunnit alla distanser som hon än så länge har ställt upp i och är en stor favorit och högt tippad för distansgulden i VM.

Stina Nilsson, Sverige är ett hett speltips

Just nu kämpar Nilsson med en lårskada men hon förväntas vara helt okej lagom i tid för att kunna ställa upp i årets VM. Hon säger själv att det för tillfället inte finns det något som talar för att hon inte ska ha möjlighet att ställa upp som förväntat. Skadan hon drog på sig i samband med målgången under sprinttävlingen i Otepää var en muskelbristning på ena lårets baksida. Rehab med fysiska och kliniska tester har visat på en mycket bra läkning och hoppet för VM växer sig större för var dag som går.

Nilssons briljerade under Tour De Ski, något som spelbolagen tycktes ha förutsett med tanke på de låga odds som då fanns för den som ville lägga ett spel på skidåkerskan. Förväntningarna tycks sett till oddsen vara mycket höga på Nilsson även under VM. Faktum är att du hos Unibet kan spela på ”Vinnare förutom Stina Nilsson” i damernas sprint. Här är Maja Dahlqvist favoriten med ett odds på 4.75 som vinnare och 1.75 för topp 3.

Det är alltså tydligt att Stina Nilsson är ett av Sveriges främsta medaljhopp i Världsmästerskapen i Nordisk Skidsport.

Skyhöga odds på legendaren Charlotte Kalla, Sverige

Det sägs att Kallas form ska vara bättre än vad den under de senaste säsongerna visat på. Sett till denna säsong har Kalla hittills inte visat på toppkvalitet, men det är viktigt att vara medveten om att hon kan komma att överraska oss.

Tar vi oss en titt på oddsen för damernas Skiathlon ligger Kalla så högt som 17.00. För dig som vill lägga ett spel på att Kallas form är bättre till VM än vad hon visat under säsongen finns alltså möjlighet till mycket bra utbetalning. För dig som söker ett säkrare spel hittar du Therese Johaug som står som favorit på 1.12 samt Ebba Andersson som med 9.00 som enligt oddsen tros landa en andra plats.

Speltips på Johannes Kläbo, Norge

Med tre OS-guld i sprint, långstafett samt sprintstafett stakar sig den norska längdskidåkaren Johannes Kläbo ut som storfavorit i spåret. Trots att inblandningen i en trafikolycka i december 2018 fick skid-Norge att hålla andan förblir hans guldform oförändrad. Hos Unibet står det självklart, Kläbo tar hem herrarnas sprint. Unibet erbjuder dig möjlighet att lägga ett spel på marknaden Kläbo som vinnare med ett odds på 1.35. Ett spel som får ses som bra med tanke på hur självklar han sägs vara för att ta hem guldet.

Odds på Sergej Ustiugov, Ryssland

Efter olyckan på rullskidor då han bröt tummen är han nu tillbaka mer laddad och i finare form än någonsin sugen på att plocka hem medaljer. Ustiugovs kraftfulla åkstil ger honom stora chanser till att få göra just detta i VM. Styrkan och envisheten är de två främsta egenskaperna som Sergej visar i spåret och därför är han ett stort hot mot resten av deltagarna i detta VM, så länge han lyckas hamna rätt från start.

Med ett odds på 2.40 att landa en topp 3 placering under herrarnas sprint hos Unibet, kan ryssen ses som ett säkert kort för den spelsugne.

Betta på Roethe eller Halfvarsson I head to head

Tittar vi närmare på herrarnas skiathlon hittar vi hos Unibet en mycket intressant marknad. Här stället Sjur Roethe upp mot Calle Halfvarsson. Roethe framstår som klar favorit med 1.25 mot Halfvarssons 3.60.

Odds på världsmästerskapen i nordisk skidsport

Oddsa på Världsmästerskapen i Nordisk Skidsport hos Betsson!

 

Lägg ett odds på din favoritåkare under livesändning

Att betta live på nätet har varit populärt under ett par år nu, då först och främst på fotboll, ishockey och basket. Men på sista tiden har även andra sporter som skidor blivit mycket populära att betta på under livesändning. Det som gör skidsport så spännande är att det finns så mycket som kan gå rätt men också så mycket som kan gå fel under ett lopp, därför kan man aldrig vara säker på hur det kommer att sluta. Att betta live gör att du kan ta denna spänning till en helt ny nivå.

Oavsett om du vill lägga bet på backhopprna eller längdåkarna är oddsen många och väldigt olika, både låga och höga. Under loppen kommer det även finnas möjlighet att spela live på vad som ska ske direkt i loppen när de sänds live vilket gör att du kan känna dig som en del av tävlingen hemma i tvsoffan.

Ett så kallat ”head to head” bet som vi tittade på lite högre upp i artikeln innebär att du kan lägga in ett bet på vem av två åkare som tar sig först in i mål.

I just sprintloppen är det 30 olika åkare som ska tävla om en placering på pallen och en och en slås ut under tiden loppet är igång och det är en perfekt förutsättning och spännande för just livebetting. Tävlingen i sprint avgörs i en kvartsfinal, en semifinal och sen en sista final så det finns många möjligheter och chanser till spel under just sprinttävlingarna.

Du kan även placera spel på sådant som vilket av de deltagande länderna som plockar hem flest guldmedaljer. Tror du att Sverige plockar hem fler än 5.5 guldmedaljer i år? Då kan du lägga ett spel hos Betsson med ett odds på 2.10.

Odds på långdistansloppen

I långdistansen ser det lika ut i toppen bland tjejerna, oavsett distans. Jorhaug håller enligt Unibet förstaplatsen med så lågt som 1.08 på 10 km och 1.12 på 15 km. När vi tittar närmare på 30 km ligger hon även där i topp med odds på 1.12. Ebba Andersson ligger närmst i häl med 9.00 i de kortare distanserna och 11.00 när vi tarr på 30 km loppet. Det är tydligt att spelbolag tycks tro på Jorhaugs form.

Tar vi en titt på herrsidan ser vi Sprint-favoriten Kläbo nere på en fjärde plats på så pass höga odds som 26.00. I topp hittar vi istället Alexander Bolshunov på 1.65.

På 30 km hittar vi hos Betsson både Kläbo och Ustiugov i topp, båda med oss på 3.00.

Hur tänker vi när vi lägger ett odds på skidsport?

Precis som i de flesta andra sporter gäller det att ha lite förkunskap om själva sporten och åkarna som deltar för att kunna få in ett bra bet. Alla individuella åkare kan skifta ordentligt från tidigare säsonger och även från lopp till lopp kan man se stora förändringar. Det är mycket som ska spela in för att åkaren ska få ett så bra lopp som möjligt. Allt från dagens hälsa till vallan på skidorna som ska passa med väder som kan skifta snabbt under ett lopp.

Ett exempel är Heidi Weng som kanske inte gjort det bästa ifrån sig om man summerar hennes lopp hittills men tittar man endast på Tour De Ski så hade hon en grym form och visar starkt att hon är påväg tillbaka. Kanske tar hon sig upp på pallplats under skidVM?

Även Charlotte Kalla som vi kikade på tidigare är knviskarp i klassisk stil i isiga stenhårda spår men blir det lite lösare i spåren och snö på det går hon tyvärr inte lika skarpt i spåren.

Johaug och Diggins är två åkare som stormtrivs med banor som har mycket tuffa backar och klättring är ett måste. Så även bansträckningen spelar också stor roll när det gäller att se hur man ska lägga sitt bet.

Betta på skid-vm hos Bethard!

Lägg ditt odds hos Bethard som alltid har alltid skyhöga odds!