Odds -och Speltips på Brexit – Avgår vår tids ”Iron Lady” innan ett avtal står fast?

10/04/19

Den 23 juni 2016 höll Storbritannien ett val om landet skulle lämna EU eller inte. 51,9% röstade för ett uttåg ur unionen medan 48,1% ville stanna i EU. Tre år senare har utträdet ur EU ännu ej skett trots att det passerat den 29 mars 2019 som var datumet då det var tänkt att Storbritannien skulle lämna. Anledningen är att de båda parterna inte kommit överens om utträdesavtalet. Premiärminister Theresa May har varit oerhörd pressad då hennes förhandlade förslag med EU röstats ner tre gånger i det egna parlamentet. Det har ryktats om hennes avgång, men än så länge står hon kvar i stormen och försöker leda sitt land ur EU.

Den 12:e april är det nya datumet satt för Brexit men ett möte kommer att hållas två dagar innan, d.v.s 10:e april. Båda parter vill få fram ett avtal och undvika en så kallad ”hård” brexit men hittills har försöken att nå ett avtal inte burit frukt. Theresa May har inte lång tid på sig att dels försöka övertala EU om att Storbritannien behöver få mer tid, men också att få parlamentet på sin sida, något som varit omöjligt hittills. Får hon inte igenom Brexit-avtalet på sikt kommer hon att tvingas avgå.

Alla odds i artikeln är hämtade från Unibet (10/4-19)

Speltips Brexit

Vad sker först?

Theresa May avgår som Premiärminister 1,60

Storbrittanien lämnar EU 2,20

Therese May har inte lyckats få igenom avtalet i sitt egna parlament trots flertal försök. Delar av parlamentet är starkt emot den delen av avtalet som rör Nordirland och framtida handelsavtal. Det är svårt att se att förtroendet för May skulle förändras internt och därför kommer Theresa May tvingas att avgå innan ett avtal är på plats.

Storbrittanien lämnar EU 1,65

Allmänna valet hålls 2,10

Nästa allmänna val hålls den 5 maj 2022. Att det fram tills dess inte skulle stå klart med ett avtal känns osannolikt och därför spelas det till 1,65 hos Unibet.

För att lägga ett odds på Brexit:

  1. Klicka på en av länkarna ovan för att komma till Unibets hemsida.
  2. Scrolla ned till Politik-kategorin i menyn till vänster på skärmen (dator).
  3. Klicka på Storbrittanien.
  4. Klicka på Brexit & Theresa May eller Brexit & nästa allmända val i Storbrittanien. Beroende på vilken marknad du vill spela på.
  5. Placera ditt odds på det utfall du tror är mest rimligt.

Spelanalys av Brexit

Theresa Mays avtal kan inte träda i kraft förens det har godkänts av det egna parlamentet. I de tre omröstningar som varit hittills har avtalet röstats ner kraftigt. EU-motståndaren MP har framförallt motsatt sig den delen i avtalet som kallas ”Backstop” som är tänkt att fungera som en livlina för att säkra att det inte blir några hårda gränser mellan Storbritannien och EU oavsett vad som händer i framtida handelsförhandlingar mellan de båda parterna. I backstop handlar det om att Nordirland skulle ligga i linje med vissa EU-regler om saker som livsmedelsprodukter och varor. Det skulle förhindra att varor kontrolleras vid den irländska gränsen, men skulle kräva att vissa produkter kommer till Nordirland från resten av Storbritannien först, för att bli föremål för nya kontroller och tullar.

MP har kraftigt motsatt sig detta och så länge den delen av avtalet inte förändras kommer de nuvarande avtalen inte att kunna träda i kraft. Motståndarna anser att backstop får Storbritannien att vara låsta till EU för alltid utan något som helst inflytande över reglerna och inga möjligheter att göra handelsavtal med andra länder.

Det verkar svårt att komma fram till en lösning som folk tycker garanterar att det inte blir en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Skulle det funnits hade den med största sannolikhet redan implementerats. Det har funnits prat om alternativ som ett så kallat ”trusted trader”-schema för att undvika fysiska kontroller av varor som strömmar genom gränsen. EU har dock insisterat på att backstop-planen är nödvändig. Det är oerhört svårt att se att det brittiska parlamentet skulle ändra sin ståndpunkt i den frågan.

Theresa May gör allt för att få klart Brexit och har bett EU om ytterligare en förlängning av deadlinen. Det förslaget ska röstas igenom i Bryssel under dagen och om det blir ett nej kan det bli så att Storbritannien kan komma att lämna EU utan ett avtal på fredag kväll. Det känns dock inte särskilt troligt att det skulle bli en hård Brexit redan nu. EU-ledare föreslog en flexibel Brexit på 12 månader. – Ett bevis på att EU inte vill ha en hård Brexit!

Förtroendet för Theresa May i sitt lands parlament har varit rekordlågt och det är svårt att se att hon kan sitta kvar som premiärminister och leda Storbritannien ut ur EU. Hittills har det inte nått någon vidare framgång och inte mycket talar för att det blir någon Brexit redan på fredag. Därför känns det  värt att spela på att Therese May lämnar sin roll före Storbritannien lämnar EU.

Ytterliggare oddstips inför Brexit

Theresa May är väldigt mån att få till ett Brexit-avtal. Det intressanta är att Storbritannien eventuellt ska hålla EU-val i maj om utträdet inte är klart då.

Oavsett vilket kommer Storbritannien att ha lämnat EU innan 2022. Oddsen 1,60 talar för det och det finns ingen anledning att inte tro på det utfallet. De båda parterna kommer att tvingas komma överens om ett avtal eftersom ingen av de vill ha en hård Brexit. Att EU lagt fram en 12 månaders flexibel Brexit deadline som förslag är ett tecken på att det till slut kommer att lösa sig.

En hård Brexit skulle innebära att alla band med EU avbryts med omedelbar verkan, utan övergångsperiod och inga garantier för medborgarna på bägge sidors rätt till bosättning. Den brittiska regeringen fruktar att detta skulle leda till betydande störningar för företagen på kort sikt, med långa bakslag på lastbilar i kanalhamnarna, eftersom förvarare möter nya kontroller av sina lastbilar. Livsmedelsbutiker har varnat för brist på färskvaror och det kan även bli problem med läkemedel om leveranser från EU-länder avbryts. Regeringsministrar och multinationella företag med fabriker i Storbritannien har också varnat för den långsiktiga effekten på den brittiska ekonomin. Brexit-stödjande parlamentsledamöter hävdar däremot att det inte är så illa som de säger och att skilsmässoräkningen på 39 miljarder pund skulle möjliggöra landet att skapa fördelaktiga handelsavtal över hela världen på eget bevåg.

Vad består Brexit-avtalet av?

Efter månader av förhandlingar stod det klart med ett förslag på ett avtal mellan EU och Storbrittanien för en Brexit-deal. Den kommer i två delar.

Den första delen av avtalet är en 585 sidor lång överenskommelse. Det är en rättsligt bindande text som anger villkoren för Storbritanniens skilsmässa med EU. Den täcker hur mycket pengar Storbritannien blir skyldiga EU – ungefär 39 miljarder pund – och vad som händer med brittiska medborgare som lever på andra ställen i EU och EU-invånare som bor i Storbritannien. Den innehåller också ett förslag för hur det ska undvikas att återskapa en fysisk gränskontroll vid Nordirländska gränsen.

Den andra delen av avtalet är ett 26-sidigt uttalande om framtida relationer. Det är inte rättsligt bindande men beskriver de långsiktiga relationerna EU och Storbritannien vill ha när det kommer till områden som handel, försvar och säkerhet.

Vad händer härnäst?

Theresa May går en kamp mot klockan och behöver övertala EU om mer tid. För att övertala EU om en förlängd deadline håller hon möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. Ett krismöte kommer att hållas i EU på onsdagen 10/4-19 där alla 27 länder måste rösta ja till en förlängd Brexit. Annars kraschar Storbritannien ut ur EU på fredag vilket innebär en ekonomisk katastrof för alla inblandade. May hoppas på en förlängning till den 30 juni och att hon ska övertala Merkel och Macron att hjälpa henne dit. Frågan är bara hur hon ska få sitt eget Parlament att ändra sig?