Tour de France 2019

22/07/19

Den 106:e upplagan av det klassiska Tour de France är nu halvvägs. Årets upplaga har varit lite speciell då ”Grand Départ”, loppets första start, gick av stapeln i Belgien. Detta för att fira mästerskapens första vinnare för 50 år sedan, belgaren Eddy Merckx. En annan rolig grej som uppmärksammats i årets upplaga är 100-års jubileet av den gula ledartröjan, en av de mest ikoniska symbolerna som funnits för en sport. Det har burits en unikt designad ledartröja för varje dag under loppet och varje tröjas drag är på något sätt härstammad från Tour de France historia. Den första tröjan porträtterade exempelvis Atomium i Bryssel och sen har det fortsatt med exempelvis Bernard Hinault, Eddy Merckx, Jacques Anquetil and Miguel Indurain. De två sista etapperna kommer att ha avbildningar av Triumfbågen och Champs-Elysées. På tal om Eddy merckx så är han även den som har burit den gula ledartröjan flest etapper av alla, hela 96 stycken och totalt 111 dagar.

Efter halva tävlingen leder Julian Alaphilippe den generella klassifikationen, Peter Sagan har lagt beslag på poängtröjan, Tim Wellens har bergströjan, Egan Bernal leder bland de unga åkarna och Movistar har kopplat ett grep som bästa lag. Det är fortfarande många favoriter som infriat löften men såklart har vissa åkare tillkommit eller fallit bort. Detta gör att man får följa varje etapp för sig och hålla koll på hur oddsen förändras. Årets tävling kräver noggrann research för att veta var och hur man ska investera sina pengar vid betting på Tour de France 2019.

Bettingtips

Tour de France ses av många som den tyngsta och mest prestigefulla tävlingen av alla. Det är också den tävling som får mest uppmärksamhet och är mest populär bland cykeltävlingarna. Tävlingen attraherar inte bara världens bästa cyklister utan även de största spelmarknaderna. Eftersom det är världens mest prestigefulla cykeltävling så är det en favorit för experterna att spela på och diskutera kring.

Vid den här tiden förra året var det inte många som backade Thomas och se vad han åstadkom. Nu verkar han även lösa en vinst med oddsen på sin sida. Med tanke på maktvakuumet i Team Ineos och hur svaga resultat Thomas hade producerat hitintills i år är är det väldigt imponerande. Utmanaren är Bernal, som bland annat gick in och vann Tour de Suisse efter att Thomas kraschat. Just nu kan vi spela Thomas som topp tre till 1,25 medan Bernal ger 1,70. Quintana i topp tre kan spelas till 2,95 och den tidigare favorittippade Fuglesang ger nu 5 gånger pengarna. Närmast topp tre är fransmannen Thibaut Pinot som ger mellan 2,50-3,00 till att sluta topp tre och runt 15,00 att vinna hela rasket.

Innan tävlingen var rekommendationen Jakob Fuglsang som vinnare. Han är den enda av favoriterna som haft en fantastisk säsong samtidigt som hans lag, Astana, har haft ett mycket bra år. Oddsen för vinnande lag innan tävlingen visade att Team Ineos var en solklar favorit med odds ner till 1,75. Närmaste konkurrenter var Astana Pro Team, Movistar Team samt Mitchelton-Scott Team. Efter fyra etapper har dock mycket hänt här. Movistar är just nu favorit att vinna till runt 1,20, följt av Trek-Segafredo Team på 10,00,Team Ineos på 13,00 och Bora Hangrohe Team på runt 19,00.Movistar har precis övertagit totalledningen för lag efter senaste etappen efter att Trek-Segafredo haft den sedan etapp 5 och dessförinnan Team Jumbo-Visma.

Bergströjan totalt lär tillfalla bergsfavoriten Julian Alapphilippe vilket kan spelas till runt 4,00, närmast utmanad av Warren Baguil på 7,00. Nuvarande ledaren, belgaren Tim Wellens ger 13 gånger pengarna vilket kan vara ett bra odds om han fortsätter i samma stil. Favoriten till att bli bästa ungdomscyklist ligger såklart fortfarande hos totalfavoriten Bernal. Enric Mas Nicolau såg ut att vara en utmanare innan tävlingen drog igång men de förväntningarna infriades tyvärr inte. Nu är det istället Enric Mas som ser ut att bli största utmanare, Mas kan spelas till 3,25 medan Bernal ger runt 1,35. Det blir intressant att se om Bernal håller för pressen.

En intressant detalj att hålla koll på är kampen om den gröna tröjan (poängtröjan). Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) är tillbaka för att försvara sin titel och kommer att försöka slå Erik Zabels rekord med sex vinster. Just nu ligger Sagan på samma som Zabel efter att ha vunnit sex av de sju senaste tävlingarna. 2017 misslyckades han då han blev diskvalificerad efter ett kontroversiellt domarbeslut. Sagan känns som ett ganska säkert kort och det går att spela honom i flera H2H för poäng. Efter hälften av etapperna är oddsen på Sagan nere på runt 1,10. Han har redan 229 poäng medan tvåan, australiensaren Michael Matthews har 167 och trean, italienaren Elia Viviani, har 153.

Julian Alaphilippe har efter mycket bergsetapper en ledning tidsmässigt på 1 minut och 12 sekunder före Bernal och Thomas. Det är med andra ord inga omöjliga tider att ta igen för favoriterna. Det känns som att Bernal för tillfället har ett psykiskt övertag på Thomas och ett H2H spel på att Bernal kommer före Thomas totalt kan göras till runt 2,70. Tror man på Thomas så ger han i H2H mot Bernal endast 1,40. En annan intressant H2H är den mellan Fuglesang som underpresterat och Thibaut Pinot som överträffat förväntningarna. Vi tror Pinot kommer före totalt vilket ger 1,50.

Etapp elva är ännu en transportsträcka som kommer dra igång direkt efter vilodagen. Etappen går ner mot södra delarna av Pyrenéerna och kommer att bli en perfekt sträcka för sprinters på korta och platta vägar. Dock har vi fått se på resterande etapper att allting fortfarande kan hända. De åkare med odds under 10,00 att vinna etapp 11 är holländaren Groeneweggen på 2,75, italienaren Viviani på 3,25, australiensaren Ewan på 5 gånger pengarna samt slovaken Sagan på 7,00. Den unge Wout van Aert kan också vara en åkare att hålla koll på efter hans vinst på etapp 10, en kaotisk målgång som stördes en hel del av de kraftiga vindarna. Vi förmodar att Julian Alaphilippe inte kommer att ha några problem med att behålla den gula ledartröjan. Efter van Aerts vinst, vilken faktiskt var hans första någonsin på touren, profiterade både Thomas och Team Ineos kollegan Bernal på belgarens vinst. Pinot lyckades hamna i en grupp som tappade 100 sekunder, något som fransmannen kommer att ligga och fundera över under vilodagen. Movistars Nairo Quintana tjänade och bra med sekunder i kampen om slutvinsten. Efter den elfte etappen kommer det bli tre högaltituds-banor i Pyreenerna och en brant tävling i Pau. Toulouse kommer att bli den sista chansen på en vecka för en målgång som gynnar alla sprinters.

Utan den fyrfaldiga mästaren Froome har det blivit ett öppet race och det kan vara bra för alla spelare att reka vara etapp för sig innan man gör något förhastat. Det kommer förmodligen vara enklare än att förutse en totalvinnare. Hur kommer kemin fortsatt att fungera mellan Thomas och Bernal, vem kommer ta för sig mest och hur kommer resterande lagmedlemmar i Ineros reagera på eventuella spänningar?

Årets upplaga och deltagare

Geraint Thomas har i sin karriär både cyklat bana och landsväg, och är titelhållare i Tour de France. Han har även vunnit två OS-guld och tre VM-guld. I sitt nuvarande stall Team Ineos (tidigare Team Sky 2010-2019) startade Thomas som en ”domestique” till Chris Froome men har sakta men säkert blivit en av de viktigaste åkarna i laget. Thomas är även den första walesaren att vinna touren.

Egan Bernal kör precis som Thomas för UCI Worldteam Team Ineos. 22-åringen är från Colombia och slog igenom 2017 efter att ha vunnit Tour de l’Avenir, varefter han blev värvad av dåvarande Team Sky. Han har en bakgrund inom mountainbike och spås en lysande framtid av sitt lag och cykelvärlden, frågan är om han är redo för att ta hem en stor tävling som Tour de France. Hans form verkar också vara grym då han vann Tour de Suisse förra veckan.
Nairo Alexander Quintana Rojas är en colombiansk cyklist som kör för UCI World Team Movistar Team. Han har flera smeknamn, bland annat ”Nairoman” och ”El Cóndor de los Andes”. Quintana är en klättringsexpert och är känd för sina attacker och omkörningar i bergspartier, men han är även en bra cyklist på de flesta sträckor vilket gör honom till en av favoriterna på touren. Han största meriter är att han vann Giro d’Italia 2014 och Vuelta a España 2016. han har även lyckats bli tvåa i Tour de France 2013 och 2015. Quintana är i princip alltid högt på UCI World Tour rankingen varje år, något som gör honom till en av sin eras bästa cyklister och en av Colombias bäst historiskt.

Tour de France 2019 består av 21 etapper och 22 lag som tävlar mot varandra. När vi kollade på deltagarna och jämförde oddsen innan tävlingen drog igång så såg det ut som att slutsegern skulle stå mellan förra årets vinnare Geraint Thomas, Jakob Fuglsang eller Egan Bernal. Dessa tre var de enda som hade under 10,00 i odds att vinna tävlingen samtidigt som de är var enda tre som har under 3,00 att sluta som topp tre i tävlingen. Efter halva tävlingen, 10 av 21 etapper, så är fortfarande Bernal och Thomas uppe i toppen. Dock har Fuglesang fallit neråt i chans att vinna medan Quintana tagit kliv och utmanar toppduon. Thomas har gjort det väldigt bra och favoriten ligger just nu runt 1,50-1,65 som totalvinnare. Bernal skuggar precis bakom och ger runt 4,50 gånger pengarna medan Quintana pendlar mellan 10-13 gånger smöret.

Historia och statistik

VinsterCyklistÅr
5 Jacques Anquetil(Frankrike) 1957, 1961, 1962, 1963, 1964
5 Eddy Merckx(Belgien) 1969, 1970, 1971, 1972, 1974
5 Bernard Hinault(Frankrike) 1978, 1979, 1981, 1982, 1985
5 Miguel Indurain(Spanien) 1991, 1992, 1993, 1994, 1995
4 Chris Froome(Storbritannien) 2013, 2015, 2016, 2017
3 Philippe Thys(Belgien) 1913, 1914, 1920
3 Louison Bobet(Frankrike) 1953, 1954, 1955
3Greg LeMond(USA) 1986, 1989, 1990

Tidigare vinnare 10-talet

Under 10-talet har tävlingen dominerats av Chris Froome, Storbritannien och Team Sky.

Senaste vinnarna av Tour de France

ÅrLandCyklistLag
2010LuxemburgAndy SchleckTeam Saxo Bank
2011AustralienCadel EvansBMC Racing Team
2012StorbrittanienBradley WigginsTeam Sky
2013StorbrittanienChris FroomeTeam Sky
2014ItalienVincenzo NebaliAstana
2015StorbrittanienChris FroomeTeam Sky
2016StorbrittanienChris FroomeTeam Sky
2017StorbrittanienChris FroomeTeam Sky
2018Storbrittanien Geraint Thomas Team Sky

Svenska framgångar

Den svensk som deltagit flest gånger på touren är Sven Åke Nilsson. Han körde fem gånger och gjorde sitt sista framträdande 1982. Magnus Bäckstedt har startat sju gånger men bara lyckats avsluta två lopp, det sista 2008. Bäckstedt är dock den enda svensken som har vunnit en etapp i Tour de France, den mellan La Chaux de Fonds och Autun 1998. Den bästa totalplaceringen en svensk har åstadkommit är en tredjeplats. Det gjordes av Gösta Pettersson 1970.

Vilken härlig fortsatt tävling vi har framför oss nu!