Odds HV71 mot Djurgården 2: Mars SHL

01/03/19

HV71 mot Djurgården

Lördagen 2 mars tar HV71 emot Djurgården hemma i Kinnarps Arena. Med tanke på att serien börjar närma sig sitt slut och kampen om slutspelsplatserna är mycket jämn så spelar numera varje match mer eller mindre en mycket stor roll. Kvarvarande omgångar lär därför bjuda på intensiv hockey där lagen kommer ge allt för att lyckas säkra de åtråvärda slutspelsplatserna.

 

Tabellen

Tittar man på tabellen så har Djurgården fördel inför lördagens match. Djurgården gör nämligen sin bästa säsong på länge och ligger på tredjeplatsen i tabellen. Efter 44 spelade omgångar har de lyckats samla ihop 20 3-poängare, 4 2-poängare vilket är resultatet av övertidsvinster, 6 1-poängare vilket lagen belönas med när de vinner på straffar samt 14 förluster.

 

Hv71 ligger på sin sida på sjätteplatsen i tabellen. Som tidigare nämnt är dock serien oerhört jämn i år, så det skiljer endast 4 poäng upp till Djurgården på tredjeplatsen. Saker och ting kan alltså vända snabbt i årets serie. Hv71 har hur som helst sammanlagt spelat ihop 70 poäng på 44 omgångar denna säsong. Detta har de gjort i form av 21 3-poängvinster, 1 2-poängvinst, 5 1-poängvinster och 17 förluster.

 

 Lagens form

När det gäller formen så befinner sig HV71 just nu i en riktig formdipp. Vad säger man om 4 förluster på de 5 senaste matcherna. 2 februari inleddes Hv71:s förlustsvit med en 1-3 förlust hemma mot Skellefteå. Denna förlust följdes den 15 februari upp med en 2-6 förlust på bortaplan mot Färjestad och sedan en 2-3 förlust hemma mot Rögle 17 februari. Nästa match blev det dock äntligen vinst, denna gång med 4-2 mot Brynäs på bortaplan i en match som ägde rum 21 februari. Två dagar senare blev det dock förlust igen, denna gång på bortaplan mot Växjö i det heta Smålandsderbyt som Växjö vann med 3-2.

 

Hv71:s form hade alltså knappast kunnat vara mycket värre än vad den är för tillfället, och vill de kunna delta i slutspelet är det bäst för dem att de genast tar sig i kragen och börjar leverera. Om detta kan ske redan på lördagens match mot Djurgården är dock högt tveksamt. Visserligen har HV71 hemmaplan vilket ju i de flesta fall kan ses som en stor fördel, men tittar man på Djurgårdens form så är det betydligt mer som talar för att dem ska ta hem matchen. Tittar man på deras senaste matcher så har Djurgården nämligen samlat ihop 3 segrar och 2 förluster. Visst hade deras form kunnat vara ännu bättre, men jämför man med HV71 så har de sett betydligt vassare ut på slutet. Djurgårdens första av deras fem senaste matcher slutade med en övertidsvinst med 2-1 mot seriejumbon Timrå. Detta följdes 15 februari upp med en 2-5 förlust på bortaplan mot Örebro. Dagen därpå ställdes Djurgården mot Örebro igen, denna gång på hemmaplan, och även i denna match blev det förlust. Matchen slutade med 2-0 till Örebro. Just Örebro verkar alltså vara Djurgårdens stora akilleshäl för tillfället. Som tur var för Djurgårdens del så var det inte Örebro som stod för motståndet i matchen därefter, utan denna gång ställdes de mot Malmö på hemmaplan 20 februari. Denna match lyckades Djurgården ta hem med 2-1. Matchen därefter slutade med vinst även den, denna gång med 3-2 på bortaplan mot Linköping 23 februari.

 

Trots de två förlusterna mot Örebro ser Djurgårdens form betydligt bättre ut än vad HV71:s gör. Det mesta talar alltså för att Djurgården ska ta hem lördagens match. Kom dock ihåg att Hv71 har hemmaplan vilket flera gånger tidigare visat sig avgörande i många matcher.

Det är också värt att nämna att HV71 och Djurgården tidigare har mötts tre gånger den här säsongen. Dessa matcher har slutat med två segrar för Djurgården samt en för HV71. Notera också att en av Djurgårdens vinster ägde rum på övertid.

Lagens spelare i poängligan

När det gäller topp 25 i spelarnas poängliga så har HV71 en spelare med medan Djurgården har hela fyra stycken. Detta tyder på att Djurgården har en betydligt större bredd i sin trupp med fler spelare som levererar. När det gäller HV71 så har de med Markus Ljungh på plats 23 med 29 poäng, detta i form av 11 mål och 18 assists. Djurgården har på sin sida Jakob Lilja på plats 5 med 34 poäng i form av 11 mål och 23 assists, Emil Bemström på plats 9 med 31 poäng i form av 20 mål och 11 assist, Daniel Brodin på plats 11 också han med 31 poäng, dock i form av 17 mål och 14 assists. Därefter kommer sist Jacob Josefson på plats 18 med 9 mål och 21 assists.

 Sammanfattning

Detta är en match där det mesta talar för Djurgårdsvinst. De ligger före Hv71 i tabellen, de är starkare formmässigt, de har ett övertag gentemot Hv71 när det gäller tidigare möten mellan lagen under säsongen och de har fler spelare som gör bra ifrån sig i poängligan. Hv71:s chans ligger enligt oss i det faktum att de har hemmaplan.