Inför Allsvenskan 2020

29/05/20

Under fredagsmorgonen stod det klart efter besked av Folkhälsomyndigheten att Allsvenskan 2020 kan återuppta. Detta efter positivt besked att tävlingsidrott för vuxna kan återgå den 14 juni, om än inför spel med tomma läktare. För de allsvenska klubbarna är det ett viktigt besked då ekonomin står still. Nu kommer det i alla fall in intäkter från tv-avtalet vilket släcker en del bränder. 

Första omgången

Lite drygt två månader efter planerad start kommer Allsvenskan äntligen att börja. Så här ser första omgången ut:

Örebro vs Djurgården

Hammarby vs Kalmar FF

Östersund vs Mjällby

Helsingborg vs Varberg

IK Siris vs Falkenberg

IFK Göteborg vs IF Elfsborg

BK Häcken vs AIK

IFK Norrköping vs Malmö FF

Vem vinner Allsvenskan 2020?

Mycket talar för att det blir favoriten Malmö FF som vinner Allsvenskan 2020. De har en trupp som ingen annan kan matcha. Det kan bli direkt avgörande på grund av två anledningar. Dels har de kunnat hålla en högre kvalité på träningarna under dessa månader då de kunnat ställa upp med två starka elvor för internt matchspel. Dessutom kommer det behövas en bred trupp då det dels ska spelas samma antal matcher fast på 2,5 månader mindre tid. Men också för att det kommer vara tillåtet med fem byten per match. Det borde gynna lag med breda trupper då de kan förändra matchbilden på ett annat sätt. Klubbar som hotar Malmö om guldet är Hammarby, Djurgården, AIK och IFK Norrköping. 

Vilka åker ur?

Det kan bli tufft för nykomlingarna även om de flesta hoppas att plastlagen åker ur. Varberg och Mjällby har precis tagit steget upp. Även Falkenerg kan bli en del av bottenstriden men vi tror det blir andra klubbar som får det tuffare. Östersunds FK har ekonomiska bekymmer som ingen annan och kan få en tuff säsong. IK Sirius från Uppsala är också ett lag som eventuellt kan få det lite kämpigt. Vi tror att det blir Östersund och en av nykomlingarna som får det svårt att hänga kvar. Mjällby kan få det tufft då de inte värvat någon och bytt tränare.

Vem vinner skytteligan?

Fjolårets skytteligavinnare från Djurgården har lämnat men vi tror det kan bli en från samma klubb som gör flest mål. Emir Kujovic värvades in i somras och gör nu sin första hela säsong för klubben. Vi har redan sett hans målfarlighet i Norrköping och med de offensiva kvalitéerna DIF har blir han farlig.

Vem vinner assistligan?

Här blir det MFF eller Bajen som representeras tror vi. Bojanic för Hammarby är den stora favoriten men lagkompisen Kacaniklic är också en att hålla koll på. I MFF hittas Traustasson och Christiansen som båda är oerhört farliga framspelare. 

Profiler att hålla koll på

Det vimlar av profiler i Allsvenskan 2020, framförallt om Ola Toivonen kommer hem. Det sägs också att DIF ska få Marcus Danielsson på lån då kinesiska ligan inte startar samtidigt som Elfsborg fått hem Johan Larsson. Även IFK Göteborg får hem gamla stjärnor i form av Jakob Johansson så det kan bli en mycket intressant Allsvenska 2020.